våga tro på dig själv

Dåligt självförtroende är något som jag "lidit" av länge. När jag var mindre visades det inte lika tydligt men nu när jag blivit äldre har den smugit fram mer och mer. 
Folk som träffar mig i stallet märker nog inte av detta lika tydligt som utanför stallet. I stallet ser jag mig som en av de större och "ledare" för de mindre barnen. Å alla mindre barn ser upp på oss som är stora. Då känner jag mig säker, då vågar jag ta lite plats och säga vad jag tycker. Dessutom är stallet en plats där alla mina bästa vänner håller till. Med dem känner jag mig säker.
 
Utan för stallet, i skolan vill säga. Där är jag inte alls lika framåt och vill ta plats. Utan tvärt om, ställer mig gärna i skym undan och vill inte göra min röst hörd. Delar jag med mig av mina åsikter och de andra tycker inte som mej, vem vet.. jag kanske blir utskrattad??......... Kan på rak arm säga att det faktiskt är så i min klass. Tror det för min del är för att jag känner mig osäker med de personerna.
Nu när jag rider har mitt självförtroende sjunkit. Känslan när man måste prestera.och.prestera.och.prestera är inte rolig. Det är inte så att någon tvingar mig till att göra det, verkligen inte. Bara det att jag känner så. Jag tror lixom att det bara är jag som gör fel om hästen inte vill flytta undan för skänkeln. Ni fattar
Jag måste våga säga till mig själv: "du är duktig" "det där gjorde du bra Julia". Men det är svårt och kan garanterat säga att jag inte är ensam om det.
 
Såja, till sist. Ni med bra självförtroende har ni några tips? hur ska man våga tro på sig själv? tänka jag kan det här

vänta, här kommer den ALLRA sista grejen. Mina vänner och mina ridlärare är guldvärda. Ni får mig att våga tro på mig själv. Ni kanske gör det utan att tänka på det, men en liten snäll kommentar är bättre än inget♥
 
/Julia
 

Anmäld!

Har som Julia också anmält mig till den lokala dressyrtävlingen 8-9 mars idag! Det är ponny och storhäst då som ni kanske förstår. Är så himla taggad, så himla kuuul att få vara jätteseriös med nummerlapp och allt, alltså haha en ridskoleryttares dröm lol. Ska i alla fall bli skitkul och skoj, känns bra att det är hemma ♥
foto. Anna Nilsson eller Andrine Olsen? 
 
Man kan inte anmäla sig till Boden ännu men klasserna har i alla fall kommit ut och de lägsta är LD clear round och LD+. Tror jag bara ska rida CR men ska fråga min ridlärare vad hon tycker. Känns dumt om Vernell nu skulle stanna ut sig i två klasser för då byggs ju det dumma beteendet bara upp ännu mer eftersom att jag inte kan "vinna" över henne på en lokal då man måste gå ut efter tre stopp. Vi får se hur det blir men vad det än blir ska jag rida det bästa bästa jag kan såklart! :)

/Hanna

Svettig ponny

På ridlektionen idag Red vi lite öppna. I början av passet kändes han väldigt tung i handen samma som i söndags, men idag red jag ju för instruktör hela passet och då kan Maria säga hela tide vad jag skulle göra för att få han att inte gå på bogarna och va tung i handen. När vi gjorde öppna gjorde Joeri precis som jag sa han lyssnade jätte bra. Sen gjorde vi två ökningar snett igenom och på först ökningen tog värken jag eller Joeri i tillräkligt mycket men den andra satt vi ganska bra. Är väldigt nöjd med det här passet om jag jämför med i söndags. Han vart väldigt svettig han har hur tjock päls som helst och hade helst velat raka han...
Är väldigt suger på att rida en dressyr klubbis på han bara för att jag vill ser hur det skulle gå då jag typ ridit en dressyr tävling då jag varit nöjd med min ritt, och Joeri är ju så fin så det är bara jag som måste rida.
//Marie

...

Sorry, har inte bloggat på as länge...

Drar igenom dagarna lite snabbt!
Men i onsdags hoppade jag Giggan, de gick bra och övningen var väldigt nyttig för Giggan och mig. 
Idag har jag varit i stallet och pyssla med Trolle och imorgon ska jag rida ut :)
/Anna

gårdagens hoppning

Vi hade ju hoppning igår, hoppade ju som vanligt Joeri. Blev exakt som ag ville en övning som man var tvungen att tänka mycket när man red, det var en super kul övning och den övningen passade bra till både mig och Joeri då Joeri har väldigt svårt för att korta sin galopp. Vi red över några galoppbommar, sen hoppade vi en ''linje'' med flera hinder på rad. Joeri skötte sig jätte bra, det gick iallfall bättre den här gången jag sög mera mot hindrena nu.
Nathalie filmade dom sista sprången och här är två bilder från filmen.
Ska också prata med min ridlärare idag om jag kan hoppa i helgen, dom ska ha banhoppning med tävlingshindrena så det hade varit väldigt kul att vara med och bra träning. Men det är inte säker ännu vi får se!
//Marie

anmäld!

Gissa vad? anmälde mig till Luleåridklubbs hemma dressyr som är 8-9 mars. Hade tänkt rida LC:1 på lördagen, det är även lag då. Sedan på söndagen ska vi rida LB:2. Detta känns som en bra start. Kaledo har lite dålig kondis, han har aldrig tävlat och det är min första lokala dressyr på storhäst.
 
Kommer såklart ta detta som en "tränings tävling" men ändå tävla vanligt, ni fattar
Våran outfit är jag fortfarande osäker på, MEN det är ju ett tag kvar så hinner väll fundera över det.
/Julia
 
 
 
 

Hopplektioon

Skulle fota fina bilder på Vernell i hagen för några dagar sen...gick ju bra...eller inte.

I alla fall så gick det bara bra på hoppträningen idag. Galoppbommarna gick jättebra och även när vi skulle ta tre galoppsprång mellan kryssen på andra långsidan. Att ha kort galopp är lite det hon är bäst på, hon tycker det är jobbigare att gå på rätt antal och det märktes tydligt när kryssen blev räcken som vi skulle ta två galoppsprång mellan istället (som är normalt). 
Det blev fel några gånger innan vi satte den också, kändes bra att avsluta när det gick bra. Kombinationer är hennes svaga sida och det var ändå på tävlingshöjd så det gjorde hon verkligen bra ♥
Som det ser ut nu ska vi åka till Boden och tävla lite hoppning 1 mars. Man kan ju hoppas på att vi kommer över första hindret och ska hoppa det lägsta som finns, bara för skojskull när det ändå inte krockar med något annat. Vill hoppa LE och LD, men om det inte finns blir det bara LD. Kan ju inte stanna hemma och gråta bara för att min ponny är lite knasig på tävling, hellre satsa och förlora än inte försöka alls (haha, att just jag ens skrev det där).
Helgen efter är det vår grej, dressyrtävling på hemmaplan. Där ska jag rida LB:1, LA:1 lördag och sen LB:1 på söndagen. En helg ledigt efter det innan det blir klubbhoppning sista helgen i mars.
DÖR vilken rolig månad, min lokala debut, debut på att tävla borta tävling, hopptävla och dressyrtävla.
 
Man måste passa på medan man kan, hon är ridskoleponny och jag är så himla himla lyckligt lottad som får tävla min favoritponny i både dressyr och hoppning, är så få som får uppleva det alltså!
 
 
/Hanna

Övning

På dagens hoppning ska vi hoppa lite Linda Heed-inspirerat! Tror det kommer vara svårt men kul, tror galoppbommarna är en jätteviktig övning att få testa på någon gång och den kan nog hjälpa mig och Vernell till övningen med räckena på andra långsidan sen!
Ni får höra ikväll hur det gick :)
/Hanna

Hej

Förlåt för att jag inte tagit mig tid och bloggat på tre dagar, men har varit sjukt ''grinig''. I söndags red ja ju som sagt Joeri, red ett dressyr pass.. Gick inte alls bra, sämsta någon sin typ. I början var han bara tung i handen och då fick jag hjälp av Lena och då gick det mycket bättre. Mennär onh hade gått började han typ tjura för att direkt jag skulle sätte han i jbb typ göra sjänkelvikning eller stannade han helt och stod helt stilla.... I allafall inte ett bra pass. Hoppas han är på bättre humör idag, eller lite piggare och starkare för idag är det hoppning, hoppas vi hoppar någon då man måste tänka mycket det är alltid kul och lärorikt!!
Bella är alltid så fin och snäll att hoppa, saknar ♥ sessan
//Marie

Fotouppgift

Har fotat en uppgift i foto i stallet. Var inte alls det jag tänkt mig men i helgen var jag tvungen att komma på något fort så det här blev resultatet... Ska föreställa ett fotoreportage, lyckades inte få fram det jag önskade men det får funka för den här gången! :)
/Hanna

skänkelvikning i galopp

Igår red jag som vanligt Kaledo på lektionen. Vi jobbade skänkelvikning på diagonalen. Om man jämför med förra veckan var dom här skäneklvikningarna bajs.. haha. Fick inte med mig bogarna och då blir allt vingligt och konstigt. Jag tror inte på mig själv och blir något fel antar jag att det bara är mitt fel. Det gjorde jag igår.... Andades lite, checkade så att Kaldeo var framme och travade på i flyttningarna. Då gick det bättre, tror han blev lite lat. Efter ett tag ställde vi hästarna utåt i flyttningarna, då fick jag med bogarna riktigt bra! Vi gjorde även skänkelvikning i galopp denna gång också! Ibörjan var det lite kämpigt men tar på mig det. Jag höll liiiiten för mycket i tyglarna och då blir det fel. Måste ta,släppa,tasläppa osv istället. Sedan satt flyttningarna som ett smäck! 
Stackars Kaledo har ett jack på vänster sida, vid munnen. Han slet sig i fredagas och kedjegrimsakftets hake fastnade... Trodde först inte att det skulle gå att rida med. Men det var inte så farligt! Tur det
 
Kaledos andra dag i lilla Luleå, och våran andra dag tillsammans♥
 
en sak till innan jag avslutar. Hanna skrev ett inlägg igår om Strömsholm. Det blir troligtvis så att jag också åker ner dit. Det kommer bli grymt, är taggad till tusen!!!
 
/Julia
 

Hoppning ikväll!

Igår red jag ett pass på Mondeo ute på ridbanan, sen under kvällen tittade jag på ridlektioner. 
Idag är det äntligen hopplektion! SOOOM jag längtat. Tror inte att jag är den enda från gruppen som känner så då alla jag mött har sagt "tagga onsdag!" hehe. Anyway så ska jag testa en ny taktik när jag rider fram, först ska jag galoppera på så hon kommer igång ordentligt och när hon är på G ska jag galoppera och göra halt/skritt vid varje/varannan bokstav. Vernell brukar bli lite segstoppad på hoppningarna och har förut bara jobbat framåt framåt med henne i framridningen :)
Sommar<3
/Hanna



Tisdag

Idag har jag inte varit i stallet, skulle plugga men orkade inte så har bara suttit vid datan.
Men imorgon ska jag till stallet. Då är de hoppning, är jätte taggad och de ska bli grymt kul, hoppas Giggan är lika taggad. 
 
Sorry för kort inlägg men har inget att blogga om idag... 
 
Saknar sommaren...
/Anna

Strömsholm?

Wow, kanske åker ner till Strömsholm en dag i februari. Har aldrig varit där och hade varit sååå himla coolt att se hur det ser ut i verkligheten, ser ju helt galet fint ut på bild! :)

Berättar mer om det närmare, om eller när det blir bestämt. Hoppas och önskar i alla fall det, hade varit sjukt kul. Måste även boka en träff med syven snarast, är så taggaaaaaad.
Fina Verran<3
/Hanna

Måndag

Hallåj! 
Red Vernell på lektionen idag och vi hade vikarie. Var roligt att rida för någon annan, för att hon inte sa samma saker som Marie säger. Dom ser lite olika saker som jag kan tänka på. Det gick i alla fall apbajsdåligt...vi hade skänkelvikning på schemat, inte det enklaste tycker Vernell. Inte jag heller faktiskt. 
Matade V med hårdbröd efteråt för nu taggar vi om till hoppning på onsdag! Älskar att hoppträna, vi behöver busa lite efter en stel dressyrtävling och ett dåligt dressyrpass haha.
Damn tagga tävla:)
/Hanna



Dagens ridpass

Valde att rida Trolle på min ridlektion idag, vi gjorde lite framdelsvändningar.
Eftersom vi håller på att lära Trolle de så är jag jätte nöjd över han. 
Han var väldigt fin överhuvudtaget idag så är jätte nöjd. 
De är så roligt att rida han när han är så fin som han är nu, bästi <3
Tänkte rida för Marie imorrn men mamma får göra de eftersom jag fick rida han idag.

/Anna


Måndag

För mig är denna dag läxdag, som alla andra måndagar... Lite engelska glosor är tränade på och reovovisningen som är imorgon är repeterad! Eftersom allt är färdigt ska jag vila resten av kvällen nu, b.la se familjen annorlunda, med min "stora" familj, sex pers. Haha men om man jämför med de i programmet är min familj inte i närheten med deras.

Stallet direkt efter skolan imorgon står på schemat! Rider lektion och Kaledo måste jag pyssla om. Var ju borta hela helgen så han inte med honom.. älskling! 

/Julia


Uteritt

Hej, igår var jag och åkte slalom som Marie skrev och sen var jag bara hemma så hade inget att blogga om.. Sorry

Idag for jag till stallet vid 2, kollade lite på Linda Heed träningarna inn jag tog in Trolle. Gjorde iordning och for ut och red i skogen. De var så himla kul, även fast jag var själv så hade jag sjukt kul, bästa Trolle!
Galopperade väldigt mycket så han skulle få springa av sig. Han blev inte så trött av de men travade iallafall av på planen efteråt.
Han var så fin och sprang jätte fint på tygeln. 


I helgen tävlade min storasyster och Trolle, dom red på 78%. Är jätte stole över våran fina kille <3

/Anna

Ferlando

Efter ULKEN for jag till stallet direkt, för att rida lite dressyr på Ferro.
Började med att jobba honom lågt i skritt och trav. Sedan när jag satt ner i sadeln tog jag upp formen på honom en aning. Allt kändes jätte bra och Ferro var väääldigt fin! I galoppen hade jag honom i lite för hög form så Ferro orkade inte riktigt och tycker han att det är jobbigt, börjar han tjura... Men valde att backa bandet lite och kom tillbaka till den låga formen. Då löstes problemet rätt fort, är NÖJD över Ferro idag♥
 
När man rider Ferro är allt på hans villkor, alltså är han väldigt tjurig. Nu har jag börjat kräva lite mer av honom varje pass, tar allt succesivt så att han också ska tycka det är roligt!
Ferro är som han är... när han inte blev som han skulle... ;)
/Julia
 
 

Simone och Akeley

Fotade när Lova och Simone red ute idag, fler bilder kommer senare! 
/Hanna

Helg

I morse kl 8.20 var jag i stallet och bytte om. Efter de gick jag och mockade åt Joeri, sen tog jag in han och började borsta. Red barbacka ute i skogen, i börja vill han inte gå någon stans han stod helt stilla, han gillar inte att gå själv i skogen utan någon häst kompis... Men efter ett tag så fick jag igång han i trav, han var super fin kändes verkligen att jag hade ridit igenom han i torsdags ochatt han vilade igår. tog iallafall en lugngalopp upp för backen sen en galopp på raksträckan. Det gick iallafall jätte bra och han var super snäll som vanligt.. Allt i stallet var klart kl 10, då gick jag och kolla när Hanna och Vernell tävlade.
Planen för imorgon är att rida ett dressyr pass i kalla ridhuset, ska träna lite halter och igångsättningar.

Efter stallet åker jag, Anna och tre andra från stallet och åkte slalom :)
//Marie

Klubbis dag

Idag var det ju dressyrklubbis, red fram i 40 minuter ungefär och hon var så som jag ville ha henne. Jobbade med att växla mellan innåt- och utåtstäld på volten och sen så gjorde jag lite övningar som hon blivit fin av på ridlektionerna. Kom runt henne på ett helt annat sätt, i alla fall har det aldrig känts så bra inför en klubbis som det gjorde idag!
 
På banan blev hon ju med handbromsen i. Kändes i alla fall bra och red på 53%, sist red jag på 48% så det går åt rätt håll. Frågade efter tips av domaren efteråt och hon sa att jag ska träna/tävla så ofta jag får chansen så att hon kommer över den där tävlingskänslan, lite som i hoppningen. Senare sa min ridlärare att jag måste hitta knepet på henne som gör att hon inte är lika spänd. På vissa hästar kan det tillexempel vara att rida på en volt och böja/ställa, för oss kanske det är att trava på framåt och rida lätt. Ska pröva det nästa gång, så hon tänker framåt, framåt, framåt!
Även om det typ finns ett läge i varje gångart på henne när hon är så seg på banan fick jag känslan av att det inte är hopplöst, för hon KAN och vi ska komma på knapparna :)
 
Så nu har jag fått uppleva att få rida fram henne helt själv till en LA:1 och knappt rida något alls(efter andra ryttare). På banan så var hon med handbromsen i båda gångerna, hon är inte piggare med mig än med någon annan helt enkelt och i själva piggheten spelar det ingen roll om man rider först eller sist. Alltså ärligt, ingen skillnad. Den enda skillnaden var väll att jag hade min ridning i henne inne på banan, inte en korsning liksom haha. Fast i och för sig är ju det alltid enklare
Hon kan vara en racer på lektionerna och busa omkring och ha sig, men när det väl gäller är hon en meeees hahah.

Måste bara skriva grattis till Jenni som också red Vernell och vann LC:1! Inte det lättaste att rida en ponny som Vernell när hon dör så mycket, men hon skötte det super. :)
/Hanna

fin

Hon är redo för lite dressyr imorgon, fina fina Vernell 
Blev typ ovanligt nöjd med knopparna, de är jämnare i storlekarna än de brukar bli! :) Aja nu ska jag sova gott och drömma om programmet. Har inte lika många hat-känslor för LA som jag haft de andra gångerna. Måste vara seriös när jag rider fram och följa en plan!
/Hanna


ferroperro

 
Åh gud, jag har lyst med min frånvaro denna vecka.. och kommer göra det hela helgen också. Men så är det när man inte är i stallet. Men nästa vecka, då ni. Jag rider Kaledo flera dagar och kanske Ferro också. Då har jag definitivt något ROLIGT att blogga om, haha.
 
Kolla in bilderna, den översta är från första gången jag red honom å den andra efter någon vecka. Redan då var det stor skillnad! tänk då hur fin han har blivit nu?! Jag är riktigt stolt över oss båda, dutti Ferro♥
Hoppas ni får en skön helg och vilar ut ordentingt efter en lååång skolvecka! sov några timmar för mig, för jag kommer inte få sova ut i helgen... ;)
 
/Julia
 

Klubbtävling imorgon!

Direkt efter skolan ska jag till stallet och pyssla med Vernell när hon har gått klart sina lektioner. Hon ska knoppas och bli borstad, och senare på kvällen ska jag bygga dressyrstaket. Imorgon är det ju dressyrklubbis, årets första tävling.
I alla fall så kommer jag ha mina vanliga ridkläder men Vernell kommer i alla fall få vara superfin, ska inviga mitt nya fina dressyrschabrak! 
Är så himla glad, kommer rida först av alla de som ska tävla Verris. Var länge sen jag fick rida fram själv, förra klubbisen fick jag ett ekipage att rida fram på...tror ni jag fick henne där jag ville? Plus att hon var gode trött, och lyckosten jag skulle ju rida ytterligare en klass efter det ha-ha. Men men, kan väll vara bra att testa det också! Måste älska livet som ridskoleryttare<333 
Imorgon ska jag i alla fall göra mitt bästa och hoppas Vernell vill vara med mig :)
/Hanna


Visste ni att?

Visste ni att jag pratar jättemycket när jag tycker att det är högt eller blir osäker? Började med det någon gång förra året utan att jag tänkte på det, och såg sen en film från en klubbis där jag säger något över VARJE hinder. Alltså piiiin. Får bjuda på det helt enkelt, men Vernell måste ju undra vad jag håller på med...
foto Lotta Gunnarsson
Alltså dör vad fult, och haha ja jag tycker att allt från en stående sockerbit och högre är högt x)
/Hanna

Ridpass, Joeri

Idag red jag ju ridlektion, red Joeri som vanligt. Ibörjan var det lite stressigt och jag har ju inte ridit dressyr på Joeri på typ två veckor så han kändes lite oriden. Men efter ett tag började det kännas bätte gjorde lite skänkelvikning i trav . Efter de tog jag några galopper först kändes han lite stel och spänd. Tränade lite halter och igångsättningar efter det tog jag lite mera galopp och då var han superduper fin, helt av spänd och då gjorde jag lite öka, minska, öka, minska. Jag är iallafall super nöjd med passet idag, han är så fin ♥
Han var verkligen jätte svettig efter passet och behöver rakas, men jag sköljde av han och kan han lite morötter ♥
//Marie

uteritt

Hej, for till stallet vid 4, tog in Trolle och gjorde hö innan jag borstade på han.
Hade väldigt beslutsångest om vars jag skulle rida. Tillsist blev de så att jag red ut, han var sååå pigg. 
Tror faktiskt aldrig han varit så pigg, de var som att hålla i en murvägg. Han var väldigt stark och stack flera gånger, de var mörkt ute så jag såg inte vägen så när Trolle svängde höll jag på att fara av nästan varje gång. 
Men ridturen var väldigt rolig ändå, Trolle är bäst ♥
 
Fick bilder av Hanna nu på kvällen, dom var jätte fina!
 
♥ foto - Hanna Johansson
/Anna

P I L A T E S

 
Har en skoluppgift om sömn och stress i naturkunskapen, så idag har jag varit på min första pilates! Trots att det endast höll på i 45 minuter var det ganska jobbigt. Tanterna som tränade tillsammans med oss var typ bättre än oss.. haha. Pilates kanske inte var det roligaste jag gjort, men det var värt att testa. :)
Vet ni inte vad pilates är går det att googla!
 
/Julia

Bilder

Har funderat lite på hur jag ska göra med bilderna jag fotar och skickar till folk, men har nu bestämt mig för att börja skriva mitt namn på dom. Inte någon stor logga typ som tar upp hela bilden, utan som på exemplena här ovanför! 
Bilderna kommer även förminskas och skickas med längsta sidan 800px. 
Måste bara designa hur jag vill att den ska se ut + ha en sida som jag kan hänvisa till. Ni lär ju få se hur det blir :)
/Hanna

Onsdag

Idag slutade skolan tidigt, redan klockan elva. Åkte till stallet på en gång och mockade jättejättenoga åt Mondeo (här utvärderar vi mockningar...japp) och när allt i stallet var klart fick jag rida också. Lyx. 
Red i varma ridhuset och travade fram på flera volter i olika storlekar runt om fyrkanten. I galoppen hade jag igen riktig plan men bestämde mig för att inte rida efter väggen så red hela tiden efter medellinjen och några meter innanför fyrkantsspåret. 
Han ville dra sig mot väggen hela tiden och ökade själv så fort hankar tvungen att lämna kortsidan (antar att det är lättare för honom). Fick tänka mycket på att rama in honom så han inte började åla och vingla :)
Där kom Mondeooooo
Tycker det var en rolig övning och hade velat göra den med Vernell!
/Hanna


Planerna idag

Hej, ska vara hemma till 6 ungefär och plugga.... Sen tror jag att jag ska åka till stallet och kolla när en hoppgrupp hoppar. Känns som att de var jätte länge sen fast de bara är en dag.. 
Bloggar mer ikväll eller imorrn.
Ni får en bild från förra hoppträningen, Lotta har fotat, tack!
/Anna

Planering

Torsdag: Hemma, läx-kväll
Fredag: Stallet och göra Vernell tävlingsfin.
Lördag: Klubbtävling! Sen på kvällen ska vi fira en kompis som har fyllt år.
Söndag: Linda Heed är ju i stallet och om hon har träningar på söndag ska jag åka och titta på det. Man lär sig jättemycket!
Jag och Verris för några år sen.
/Hanna

onsdag

Måndag, tisdag, onsdag är ju mina stalldagar och igår tog jag hand om Mondeo. Vi red utomhus och det var mysigt även fast det var såå himla kallt. Förra året red jag ute ganska ofta och frös aldrig, hade vanliga ridkläder mitt i vintern...omg.

Idag har jag lovat två yngre tjejer i stallet att fota när dom har hoppträning, så blir länge i stallet idag igen :)
Stallvägen
/Hanna 

världens bästa häst

Kaldeo gick som en klocka idag! Det känns verkligen super bra nu och jag längtar ihjäl mig till våran första riktiga tävling. Idag jobbade vi med skänkelvikning. Vi har börjat lära Kaledo skänkelvikning på volten så jobbade mycket med det när jag red fram. Sedan red vi snett igenom till ca mitten i skänkelvikning, rak riktade hästarna red på lite framåt rakt fram och sedan skänkelvikning ut till spåret igen. Trodde inte att jag skulle fixa flyttaningarna men de var klockrena! I galoppen red vi också skänkelvikning runt fyrkanten, där var flyttningarna super mega bra! Man att jag har fått mer koll på yttersidan nu, för allt har blivit såååå mycket lättare!
Kaledo är så sjukt underbar, en häst jag kommer har jätte roligt med och lära mig mycket av. Han är bäst!
 
/Julia
 
 

Dagen

Hej, idag är jag bara hemma som sagt. jag har pluggat lite so och skrivit lite på min no raport.. Hade verkligen velat fara till stallet idag, saknar Joeri superduper mycket även fast jag var hos han i söndags.
Fick bli en egopic efter som jag sitter vi mammas dator och inte har några bilder ;)
Just nu sitter jag och funderar på gymnasiet, är helt stressad vet inte alls vad jag ska ta i andra eller tredje hands val. Men mitt första hands val är solklart..
Ni fick bra ett kort inlägg om vad jag gjort/gör idag, hade inget annat att blogga om då jag inte är i stallet...
//Marie

Dressyr på Vernell

Ridningen idag gick jättebra, är i alla fall nöjd! Vernell var redan uppvärmd så red utan stigbyglar nästan hela passet och det var härligt att inte behöva tänka på dom för känns som att de bara är i vägen ibland haha. 
Ställde mycket utåt på volter när jag red fram och ryggade också, brukar alltid rygga i slutet men nu hade hon ju redan gått ett pass innan. På lektionen red vi tagen bakdel, har som inte förstått hur man skulle göra förut men idag hittade jag lite knappar på hur jag ska gå till bästa. Verris tyckt det var lite jobbigt.


Världens fulaste bild men kan vara lite roligt att se tillbaka på sen haha. I slutet så travade jag bara framåt, framåt och framåt för att lära henne att sträcka på frambenen mer i mellantrav (som det liksom ska vara). Fick några bra steg, man märker verkligen skillnad på när hon gör rätt och när hon går som hon alltid gör. Formen ska vi arbeta med när det sitter bättre, men hon är bäst!
/Hanna

Ridpass - Giggan

Red Giggan idag på lektionen. I början jobbade vi med skänkelvikning efter långsidan och sen direkt in på en liten volt. Giggan lyssnade jätte bra och var rätt fin.
Sen galopperade vi på C-volten.
Galoppen är inte Giggans starka sida så hon var ganska jobbig, vi gjorde mycket skritt-galopp galopp-skritt.
Efter vi galopperat ett tag så travade vi av, då var hon väldigt fin.  
Är jätte nöjd över dagens ridpass eftersom jag inte ridit henne på länge.
 
/Anna

Ayr8

Lite innan jul beställde jag en ny hjälm från abnian. En svart ayr8 leatherlook med guldrand i mitten och 2 smala guld ränder på sidorna. 
Idag kom den äntligen, den passade jätte bra och var såå sjukt snygg. 
Såååå nöjd!!
/Anna

Vecka 4

Måndag, idag: Jag ska bara stanna hemma och plugga,plugga.. Är sjukt stressad har hur mycket som är gjort, som ska vara gjort den här veckan, vet inte ens vart jag ska börja.
Tisdag: Samma här hemma och plugga så mycket som möjligt..
Onsdag: ingen hoppning den här vecka ju, nästa tur efter som jag har så mycket läxor att gör som kommer bli att stanna hemma och göra dom.. tråååk.
Torsdag: Plugga de sista först, sen fara en svänga till stallet och tillbaka bara för att rida och puss på Joeri.
Fredag: Skol veckan över och jag får väl hoppas på att jag känner mig nöjd med mitt prov jag kommer ha gjort och min raport jag lämnat in.. Efter skolan far jag kanske till stallet eller hem till datan.
Lördag-Söndag: Rida Joeri, vill mest rida ut eller på plan så hoppas underlaget tillåter.
Bilden är får en hoppträning med fina Bellson ♥♥
//Marie

min vecka

Känner mig riktigt usel, har bloggat riktigt dåligt den här veckan. Inte för att bortförklara mig, men jag har mått väldigt dåligt i helgen. Har inte varit sjuk, utan ledsen.. Ville bara få det sagt så att ni inte tror att jag skiter i bloggen, för så är det inte.
 
Min vecka känns rätt jobbig, har mycket i skolan, mycket hemma, ULKEN och plus att jag ska hinna med att vara i stallet också. Idag stannar jag iallafall hemma, men imorgon rider jag lektion och då har jag lite roligare inlägg att komma med, lovar.
I helgen är det dags för ungdomsledarutbildning, kurs 2. Kan göra ett inlägg om den någon dag, till er som inte vet! :)
 
/Julia
 
 



Helg

Helgen är snart slut och jag har inte bloggat sen i fredags. I hekgen har jag ridit två barbacka pass utom hus på Joeri. Igår red jag på plan man en annan tjej från stallet. Joeri var fin och har skötte sig bra, lika snäll som alltid.
 
Idag tred jag ut i skogen själv, Joeri brukar inte vara så gald över att behöva gå själv med den gick bra. I början var han lite tveksam men efter första galoppen tyckte han att det bara var kul, älskar att fara iut med Joeri för att han uppskattar det så mycket. Ska också försöka rida lite mera barbacka då det är bra för han rygg :)
Sjukt kallt, -26. Men ändå lika kul ;)
//Marie

V ♥

Anna fotade
/Hanna

Dagens ridpass

Red Trolle barbacka i ridhuset efter jag och Hanna hade fotat.
Red ett lätt pass i skritt och trav så han skulle få röra på sig.
Han var jättejätte fin.

Hanna kanske skulle skicka bilder idag men får se sen om de kommer upp några!

/Anna

Vernell

På tdb och så står det att Vernell är okänd-okänd så har aldrig försökt hitta bilder på någon hon kan vara släkt med. I onsdags så berättade Jessica, som också har tävlat Vernell att hon kan ha hittat namnen på hennes föräldrar, så jag letade och kollade runt själv. 
 
Är ju svårt att säga om det är hon eller inte, men det som står på sidan stämmer i alla fall in med hennes färg, storlek, födelseår osv.
Finns betydligt många fler halvsyskon men det här är två ponnysar som också bor i Sverige.
 

Vita Novas Hanassie (hennes farfar) är den som det finns mest att läsa om då han var en "avelsmatador i Europeisk ponnyavel". Visconti som står som hennes pappa på sidan har dock många olika namn, försökte hitta någon bild på honom med det är väldigt svårt, han har nämnligen ett namn inom aveln och ett annat inom ridsporten om jag förstått det rätt... 
Googlade vidare på Vernell och såg att hon är mamma och mormor, fast där vet jag inte om det är hon, det beror ju på när hon kom till Sverige/ridskolan. Ändå intressant!
 
Och så avslutar jag med bilder på fina Vernell♥
 
/Hanna

~

Hej, for somsagt till stallet idag, vi tolkade med Trolle och de gick väldigt bra. Sen chillade vi i stallet och såg på hoppträningar. 
Imorgon ska jag till stallet och rida Trolle och fota i ponnyhagen och Hanna skulle fota mig och Trolle. 

Sötisen!
/Anna

lördag

Tidigare idag var åkte jag och en annan tjej från stallet madrass bakom Trolle och Anna. Så galet kul! Inte världens bästa flyt då vi körde över isklumpar så att det gör sådär lagom ont, men roligt var det i alla fall.
Sover hos Anna i natt och vi har precis bakat utan recept, resultatet blev mer än okej ;)

/Hanna

Täcken

För någon dag sen läste jag en artikel hos Hippson. Den är gammal, skriven 2006, även om det säkert tagits fram nyare fakta runt det här så tyckte jag den var intressant! Är ju olika från häst till häst såklart :)
Artikeln handlar om "täcke eller inte?". 
 
"Hästar tål både värme och kyla väldigt bra, mycket bättre än vi människor. Det är genom huden som värmen försvinner och även om hästen har sju gånger så mycket kropp som vi, så har den bara 2,5 gånger så mycket hud. Det förklarar varför vi människor har så svårt att hålla värmen och fryser långt tidigare än hästen. Detta är viktigt att tänka på, så att vi inte reflexmässigt sätter på hästen ett extra täcke när vi själva fryser."
 
Artikeln hittar ni här: http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tacke-eller-inte-tacke-det-ar.htm
 Mondeo har täcke ♥
/Hanna

toppen pass

 
Oj, klockan är tolv och allt i stallet är färdigt. Eftersom det är bokat i stort sätt hela dagen idag var jag där och red i morse. Å Kaldeo gick jättejätte bra! Är nöjd över min och hans insats. Jag var lugnt och då sköter han sig. Efter ridpasset skrittade vi av ute, tillsammans med Lova och Kantor. Brrrrrrrrrrr!
 
Nu ska jag vila och ta det lugnt resten av dagen, har även en hög med ULKEN - läxor som är ogjorda... ooops!
/Julia
 

Hästar finns inte

 
Ni kan ju knappast ha glömt 2012 när hästar plötsligt inte fanns och var en frukt istället? Såg denna videon då och tycker fortfarande att den är ganska kul. Originalfilmen är Downfall och det här är då som ni antagligen räknat ut ett klipp från den filmen som sedan dubbats. Haha, alltså hur kom dom på allt?
/Hanna

Morgondagens planer

Hej, imorgon ska jag först sova ut innan jag far till stallet. Jag, Hanna och en till från stallet ska tolka med Trolle. Kommer bli sjukt kul! 
Hoppas han inte blir för pigg för då kommer de nog bli ganska galet. 

Hanna ska även sova över hos mig imorrn så tror de kommer bli en grym dag!! 
/Anna

Nogger

Hallå där! Då var det äntligen helg och jag lyser med min frånvaro.. det har varit vääääldigt mycket i skolan för mig, så har inte hunnit med bloggen riktigt. 

Idag red jag hästen Nogger. Han är lite av en livs njutare alltså är han väldigt lat. Men lite tempoväxlingar och öka galopp runt fyrkanten fick honom att springa på riktigt fint! Har inte mer att säga om ridpasset, är mer än nöjd! 
ovanför ser ni Nogger, haha han blev helt slut efter ridpasset.. gubben..

/Julia






Bilder

Lite bilder från i onsdags på hopplektionen.. Fina ponny ♥♥♥
Bilderna är fotade av Lotta Gunnarsson, tack :)

Säkerhet runt hästar

Många av dessa saker tycker jag är självklara, men ganska rolig film ändå haha. 
 
"Statistik visar att det varje år sker omkring 13 000 personskador i samband med ridning eller annan hantering av hästar. De flesta som skadar sig är tjejer i åldrarna 10-19 år."
Källa: http://www.dinsakerhet.se/ridsport/
/Hanna

Hoppbilder

Här kom några bilder från i onsdags när jag hoppade Verris. Bilderna är fotade av Lotta Gunnarsson, tack!
 
/Hanna

Fredag!

Lika härligt med fredag varje gång alltså. Kunna gå hem och känna att skolveckan är över, bästa känslan!
Har som vanligt inga större planer inför helgen, imorgon ska i alla fall jag, Anna och en till tjej från stallet tolka med Trolle. Så himla roligt! Har gjort det en gång tidigare och då var det som solvalla med oss på madrass bakom, haha, det gick helt sinnes fort. 
Det är hoppkurs i stallet också och efter det är det Linda Heed-träningar har jag för mig? Hoppas det, man lär sig så mycket när man tittar på hennes lektioner även om man bara står på läktaren :)
Haha, jag och Trolle 2012 när jag fick skritta av. Den stora frågan är ju vad jag håller på med??
/Hanna

Dagens ridpass

Hej, red Trolle i varma ridhuset när en grupp hade teori. Vi var 12(!!) st där inne. 
Tyckte det var jätte jobbigt och kunde inte loncentrera mig på Trolle typ.. Men han var jätte fin, i början var han stel men när de släppte var han som en guud! 
Blev mest volt och fyrkant idag eftersom vi var så många....

/ Anna

det jag hatar mest i hela världen

Nästa lördag är det ju dressyrklubbis, ska rida LA:1 med Vernell. Har kanske sagt det förut men hatar det programmet, alltså hatar hatar. Det jag siktar mot är att vi ska rida den på godkänt någon gång under det här året, vi kanske inte kommer hela vägen men för att ens ha en chans att klara det så måste vi ju rida igenom det när vi får chansen... Hatade väldigt mycket på LB:1 också innan vi kunde rida det programmet, haha.
Hatar så mycket innan det kommer till en punkt då det bara vänder HAHA. Som första gången jag red Vernell och flög av, ogillade den ponnyn så mycket under några år då, men se vad som hände sen? ;)
Huvudet mellan frambenen och kan tydligen inte göra skänkelvikning, då får man ju mycket poäng också :)
 
/Hanna

Hoppning - Joeri

Hoppade som sagt Joeri igår , var super taggad innan träningen. Började med att rida fram som vanligt, han kändes lite trött och seg men det kan dom ju vara då och då. Sen började vi hoppa studds han tyckte det var lite konstigt efter som han inte hoppat så mycket sånt förr. När jag hoppat några gången kände jag att han vart tröttare och jag kunde känna hur han andrades tungt vilket jag inte brukar göra, inte ens efter en klass på tävling. Hoppad studdsen igen och han stannade, vart inte jätte förvånad eller så trodde bara att han tyckte det vart lite svårt. Sen skulle vi börja hoppa lite andra hinder, jag red exakt som jag alltid annars han ridit och jag vet att Joeri trivs med min ridning. Vi skulle hoppa ett räcke på lång anridning, han stannade räcket var kanske 60cm då började jag känna att det var någon som inte stämmde. Jag kom igen och han hoppade, sen en oxer som låg på kanske 70cm och han stannade igen. Jag började typ bölgrina och min ridlärare sa bara att han har gjort så med andra ryttare och att jag bara behöver mera tryck i han osvosv.Under rid passet vifftade han på svanste och var allmänt sur. 
 
I dressyr sa ju min ridlärare att han tappat lite gunget i sin trav och det var ett täcken, när jag står och borstar håller  han alltid på och rör på sig och är nyfiken på allt och allt men på senaste tiden han han stått helt stilla med öronen vilande. Samma sak in från hagen. Men börjar ju fundera lite, kunde utesluta att han var halt för då hade min ridlärare sätt de. Men jag och många kompisar i stallet har sätt att han ser smal ut, och jag är nästa hundra % säker på att det är att han inte får till räkligt med näring/mat. Han är inte häller van att gå så många lektioner som han börjat gå nu och när en häst börjar gå mer än var den brukar så ska man så klart ge hästen mer mat annars orkar den inte och det är det jag tror som har hänt med joeri för det var inte samma ponny.. Grät typ hela kvällen igår, Joeri betyder verkligen allt för mig och det ända jag vill är att han ska må bra. Innan ridlektionen sa jag att jag inte ville att han skulle vara till salu(han är inte de) men efteråt så kände jag att det inte spelade någon roll om han bor 100mil här i från det ända som igentligen betyder är att han mår bra och om han inte triv eller kan gå på ridskolan tycker inte jag att han ska stå där för han är en så himla fin ponny igentligen.
Den här bilden är tagen för inte alls länge sen, jag ni ser ju själv. Han står bara och hänger ni ser ju också att man ser han revben ganska tydligt. 
Idag ska jag iallafall till stallet, vi har teori på våran ridlektion men jag ska försöka hinna borsta Joeri ett tag också..
//Marie

Navarre

 
Hittade dessa bilder när jag tittade igenom bilder från i somras, tycker dom är speciella på något sätt. På bilderna syns Julias sköthäst Navarre som hon hade hand om mycket i somras.
 
/Hanna

Hoppning - Giggan

Hejhej, hoppade Giggan idag på lektionen. I början hoppade vi studs som Giggan skötte perfekt. Sen hoppade vi ett räcke och en oxer med lång och kort anridning, jätte nyttig övning för mig och Giggan. Är jätte nöjd över passet idag, Giggan var så fin!


Imorgon ska jag rida dressyr på Trolle inne i varma ridhuset, hoppas de går bra!

/Anna

Hoppträning med Vernell

Idag började jag hoppa med tävlingsgruppen, alltså så himla roligt. Dom som går där är ju då bland annat Marie och Anna, men även alla dom andra som jag gått i träningsgrupper med innan dom hoppat upp ett snäpp. Alltså haha kan typ inte beskriva hur kul det var, och då var det bara gruppen. 

Vernell var superbra idag och det var roliga övningar. Kort och lång anridning, trodde vi skulle få problem med den korta anridningen men det var den långa anridningen som jag missade några saker på. Vernell hoppade ändå allt, prinsessan♥ 
På långsidan hade vi tre studs, kort och lång anridning. Vi tränade också på att höja några bommar i studsen, tillexempel att första bommen är hög, nästa låg, och tredje hög. Det "läskigaste" var när den första bommen var hög och dom andra lägre, men jätterolig övning! Oxern och räcket hoppade vi från olika håll, kort anridning från hörnet och lång anridning från långsidan.
 
/Hanna

Hoppning idag

Idag är det hoppning, ska äntligen få hoppa Joeri. Det var sjukt längen, senaste gången jag hoppade han var på luleåryttarförening tävlingarna som gick super bra. Hoppas det går lika bra nu!    
Film från den bästa rundan den helgen, kom två :)
 
Är verkligen superduper taggade på att börja träna igen för att sen få tävla. Alla som hoppar i min hoppgrupp är super duktiga och jag längtar verkligen tills vi alla får fara ut och tävla och visa hur duktiga alla är.
Bilder från förra året.
//Marie

Sommar

♥♥♥
/Hanna

14 januari

Har startat veckan med att blogga så galet dåligt. Går inte så bra att bara slänga upp ett inlägg när man åker till skolan tidigt och kommer hem från stallet sent. Gör ett nytt försök nu då!
Igår hade vi ju teori på lektionen och vi fick lära oss om hur man stretchar en häst och lite runt det. Var intressant att se hur olika hästar svarade på samma övning, och hur dom gjorde efter att ha gjort samma övningar några gånger. Hade varit roligt att lära Vernell några enkla övningar, tillexempel som att hon ska sträcka sig efter en godis.
 
Idag har det inte hänt något speciellt, slutade så himla tidigt från skolan så åkte och gjorde Mondeo direkt jag slutade, senare på kvällen var det tävlingssektionsmöte. Eftersom att jag ska börja tävla i år så är man med i tävlingssektionen, fick lotter som jag ska sälja (kommer sluta med att jag köper alla själv haha) och så fick jag en uppgift att göra på tävlingar, ska vara på framhoppningen!
Jag och Bella i somras
 
Har alltid hjälpt till under alla tävlingar på något sätt, men är roligt att känna sig behövd och ha en egen uppgift :)
 
/Hanna

Mysig ridtur med hjärtat

Nu är jag äntligen hemma, har ätit middag och sitter vid teven med resten av familjen. Igentligen har jag inte tid för teve tittande, har fortfarande ett ton läxor att göra... men väntar med det till imorgon. 

Red ju som sagt ut på Kaledo idag. Red ut helt själv så tänkte rida på planen. Men tyckte att planen var jätte dålig så for ut i skogen istället. Travade på ordentligt och galopperade på, så att han skulle få sträcka på benen ordentligt. Trodde att Kaledo skulle vara spänd och super pigg. Men icket, han sprang fint på tygeln och lyssnade super på hjälperna, hjärtat.
<3

Har även varit på tävlingssektionsmöte idag. Måste börja gå runt till olika företag och fixa sponsring till hederspriser. Borde igentligen började denna vecka. Men det hinner jag inte. Så får ta det nästa vecka istället.

Nu ska jag börja dra mig mot sängen, så att jag orkar med skolan imorgon. Godnatt!

/Julia


Berömma andra, berömma dig

Berömma andra tycker jag är något vi i ridsporten är väldigt DÅLIG på. Jag vet själv hur gald man blir när man får beröm, har på senaste börjat berömma andra mycket mer. Inte bara '' Gud vad fin din ponny var idag ''.
VEM var det som red(?) det är ju ändå ryttare som rider den så att den blir så fin som den var. Istället är det ju roligare att höra '' Vad duktig du är på att rida han '' eller '' Vad fint du red idag ''.
 
Det gör typ en dag att höra att någon tyckte att man var duktig eller något sånt. Tänkt på det väldigt mycket, jag tänker iallafall blir bättre på det, berömma andra!!
 
En annan ska som också är viktig är att ''berömma'' sig själv, tro på sig själv. Det finns alltid något som DU gjorde bra under ett ridpass. Om du haft ett dåligt ridpass kan den bra saken bara vara en lite ska som, MEN du jag gav inte upp, andades och red vidare. Så för att kunna komma någon vart i din ridning måste du berömma dig själv och tro på dig själv. 
 
Det är något jag igentligen är väldigt dålig på tycker oftast att jag inte kan rida nå bra alls och är oftas sur på mig själv. Men jag ska börja tänka mer på det också, för det är viktigt !!
//Marie

snälla söta ni

Oj, ingen av oss har bloggat speciellt bra idag.. Jag har då i alla fall inte varit i stallet idag. Släpade hem ett ton läxor från skolan så jag valde att plugga idag, tråkigt men klokt beslut!
Imorgon rider jag lektion, men eftersom underlaget i ena ridhuset håller på att fixas, ska vi rida ut. Det kommer bli super mysigt och jag ska självklart rida världens finaste Kaledo♥
 


En sak till innan jag avslutar. Snälla, kommentera om det är något speciellt NI vill att vi ska skriva om. Detta för att bloggen ska bli så rolig som möjligt för ER att läsa. Puss
 
/Julia
 
 
 
 
 
 
 

Teori

Hade teori idag på lektionen, hade planerat att rida Trolle på lektionen men ska rida dressyr på han på torsdag och lektion nästa måndag.
Vi pratade iallafall om bett och de var lärorikt, sen fikade vi innan vi slutade. 
Boratade och pysslade på Trolle och sen såg jag på hoppgruppen.


Imorgon ska jag inte fara till stallet, ska vara hemna och plugga. Ska försöka komma på nå bra att skriva om imorgon!
/Anna

Bogskav

Joeri får jätte lätt skav nu under en period. Speciellt bogskav, men han har också skav från schabraket där det slutar. Förra vinstern provade jag babyolia det funkade helt OK men efter som jag inte är i stallet varje dag så kan jag ju inte stoppa de hela tiden. Och jag kan inte heller köpa ett bogskydd för att ridskolan persolan och jouren skulle inte orka sätta på det innan han ska ut eller ha täcket. Dock har han inte skav så länge så det lär väl försivnna snart :)
Tror dock inte att det är så faligt med lite skav, men tänkte bara fråga om era hästar från bogskav lätt och vad ni gör för att undvika det eller får bort det? :)
//Marie

Ny vecka

Idag ska vi ha teori på ridlektionen, älskar teorier för det är ofta så intressant. Minns när man var yngre och alltid ville rida rida rida på lektionerna, nu är ofta teorier lika roliga faktiskt (fast det beror väll också på vad man pratar om). 
Vill veta mer om hur man anpassar hästens utrustning för det har vi aldrig gått igenom, utan det är sånt som jag tittat på andra och kommit på. Även om det kan vara bra att titta på andra så missar man ju ändå information :) Så hoppas vi pratar om det!

/Hanna

Stigbygeln

Fick en fråga om inte böjen på stigbygeln ska sitta utåt?
 
Jag har alltid haft den utåt till förra året då jag var på ungdomsledarkursen och vi började prata säkerhet, då sa våran ledare "...ja, men det är ju som att många är så ovetande om att böjen på säkerhetsstigbyglarna är gjorda för att vara på insidan mot hästen." Var ganska snabb på att snappa upp det, och har tänkt vidare på det. Finns nog inget "ska", men efter ha spunnit vidare på de tankarna kom jag fram till att om man har foten i den position i stigbygeln som man ska ha (alltså inte för långt in osv) så åker foten ut ur stigbygeln om man vrider in tån mot hästen (om man har böjen där, annars tar det ju stopp)
Alltså åå, så svårt att förklara, måste visa er någon gång hur jag menar. 
Skulle hon ramla av så skulle foten lossna på en gång när tån vrids in mot hästen eftersom att det inte finns något stopp på den sidan. Vet inte, men känns som att det är sällan man ramlar av i charlie chaplin-ställning men det finns fördelar med båda! Som sagt måste visa bättre någon dag då detta vart lite otydligt :)
/Hanna

Hopp

/Hanna

Mer bilder

Hanna har fotat bilderna. Visst var han fin i lindorna :)
Börjar bli helt OK nöjd med min sitts, behöver bara tänka på att dra tillbaka mina skuldrer och virda om vänster handen och upp med min blick då och då men blivit bättre på det.
//Marie

Maja&Happy

Fotade Maja och Happy idag, blev helt ok nöjd med bilderna!
 
3 bilder från idag, visst är dom fina?? 
/Anna

bilder från i lördags

Hanna fotade när vi red i lördags. Spexade till det med ett grått schabrak från Kyro - Vita damasker - Bling bling pannband.
KALEDO ÄR FIN ♥♥♥
 
/Julia

Joeri, ridpass

Bloggade aldrig igår om ridpasset, men jag kom hem väldigt sent från stallet.
Red iallafall dressyr på Joeri igår, det gick bra känner att han är väldigt stel i höger sida så han skjuter ut bogen i väster varvet tror jag det blir. Men försöker att ändå inte bara rida i samma varv. Tränade några skänlenvikningar, lite serpentin bågar och sen gjorde jag lite tempoväxlingar för att få igång bakbena. I galoppen tyckte både jag och han att det vart lite svårt då han vart jätte stel i höger sida och då blir han svag i galoppen. Tänade inte på något speciellt i galoppen försöker bara kunna hålla igång den och lite våga låta han galoppera.
Bild från igår, kommer mer bilder i ett annat inlägg.
Idag red jag ut i skogen med Anna det gick bra bara det kommer lite mer snö så blir det perfekt underlag, men vi kunde rida i alla gångarter. När vi ridit klart skrittade vi av länge :)
//Marie

Dagens ridpass

Red ut med Marie och Joeri. Trolle var pigg men de var väldigt roligt, de är alltid lika kul att fara ut med Marie.
Vi red ett varv runt slingan och sen skrittade vi av stallvägen.
 
Imorgon är de ridlektion, hoppas på Giggan men de kommer säkert inte bli så...
//Anna

Helgen med Kaledo.

Kaledo har gått två toppen pass i helgen! WOW! Tror att ridningen i tisdags fick mig att tänka lite. Är mycket mer avslappnad när jag rider nu. Igår red jag själv och idag red jag för Emma, min ridlärare. Problemen som uppstått de tidigare ridpassen har endast varit mitt fel. Jag spänner mig och då blir han också spänd. Bl.a. klämmer jag med skänkeln i flyttningarna och på böjda spåren tar jag inte tillbaka honom på yttertygeln.
 
MEN idag var alla "problem" som bortblåsta. Han flyttade fint till sist och på volterna/hörn passeringarna var klockrena, han måste tas tillbaka på böjda spår för att han har så stora gångarter och då måste jag "hjälpa" honom, annars tappar han balansen.
 
Dagens "tips": Känns hästen jobbig eller känner du att du inte riktigt har koll på dig själv. Sakta av, andas och känn hästens rörelser när du rider. Man ska inte göra för mycket när man rider, ridning ska vara enkelt. :)
 ♥
 
/Julia

Stigbyglar

Well, min dröm ÄR lila JIN stigbyglar ♥, men detta är nog det närmsta jag kan komma, fanns inte lila färg... Känner inte riktigt för att lägga pengarna på det dom kostar och då får man lösa det på det bästa sätt man kan.
 
Vill ni veta hur jag gjorde?

/Hanna

söndag

Har verkligen inget planerat idag.Jag vill ofta ha mycket på gång men har inget att göra i stallet, och har inget att göra hemma... Får se hur jag överlever den här söndagen haha... 

Bilderna från igår kommer upp ikväll!!
/Hanna

~

Idag har jag varit i stallet hela dan, vid 6 for jag och 4 andra till Ica och köpte godis och middag och sen for vi tillbaka till stallet och titta på BD-cupen finalen. Tyvärr vann inte Luleå men kom 3:a och jag tyckte alla gjorde ett bra jobb. Imorgon är de söndag, planerna är att fara till stallet, ska pröva rida ut tillsammans med Marie&Joeri. Hoppashoppashoppas de går för Trolle måste få springa av sig. 


Bästa!
/Anna

Bästa köpen i hästväg

Första sommaren jag sommarjobbade tänkte jag "nu har jag mycket pengar, två timmar till så har jag råd med det!". Efter den sommaren kan jag vänta huuur länge som helst för att spara ihop till de saker jag verkligen vill ha och har tittat på under en längre tid. Eftersom att jag har köpt det allra mesta av min utrustning själv så är jag väldigt rädd om sakerna. Mina allra bästa köp är nog det här:
Två schabrak, Equiline Hello Kitty och Glengordon Glamour. Tycker båda är såå fina och passar fint på Vernell, var spontanköp båda två! 
Mina ridstövlar Mountain Horse Supreme High Rider tittade jag på så galet länge innan bestämde mig för att sälja min iPad för att ha råd till dom. De har verkligen hjälpt mig till en bättre sits, förut hade jag värsta "charlie chaplin"-stilen och hur snyggt är det på en skala?
Racesafe säkerhetsvästen och John Whitaker hjälmen drömde jag om minst lika länge som stövlarna, och köpte båda grejerna efter min första sommar med sommarjobb. Det var en sån lycka att få gå in i ridhuset och sitta upp med min alldeles egna drömutrustning. Är än idag väldigt nöjd med köpen så det måste ju vara favoritköpen i hästväg!♥
VILKA ÄR DINA FAVORITKÖP I HÄSTVÄG?
/Hanna

Var med i en video!

Tänkte tipsa om att man nu kan vara med i en video som görs av Olivia. Hon är riktigt duktig på att göra fina och välgjorda videos som sedan läggs upp på youtube. Du har på dig till 1 februari att lägga upp denna bild på din blogg och länka till hennes inlägg, samt länka någon/några youtube-klipp på dig och din häst som du vill ska vara med i videon!
Du hittar hennes inlägg HÄR. Tror att det som vanligt kommer göras en riktigt bra video, så missa inte chansen att få synas du också :)
En av hennes senaste videor.
 
/Hanna

oklart....

 
Reaktionerna på mitt gramaninlägg igår var roliga att kolla igenom. Det är helt sjukt vad folk har olika åsikter och tänk, smaken är som baken. Vill förtydliga EN sak, jag skrev "jag tror att det egentligen inte är hjälptygeln som är problemet, utan ryttaren(VI). Används allting förståndigt är det inga problem" PUNKT.
 
Hoppas ni får en bra dag, jag ska till stallet nu. Bloggar om dagen när jag kommer hem! :)
jag och Cebon. En av ridskolans super fina hästar!
 
/Julia
 
 
 
 

"Gramanfan"

"Många förväxlar gramanens effekt med martingalens. En maringal är där för att hindra att hästen gör fel, en graman är där för att hjälpa hästen göra rätt. Ser ni skillnaden? "

Måste slänga in ett inlägg även om det kommer komma tätt inpå dagens tidsinställda... Det handlar om gramaner och inlägget hittar du hos Ellen. Vettefasiken hur man länkar i mobilappen men kopiera och klistra in denna länken för att komma rätt:

http://ellenalmgren.blogg.se/2014/january/gramanfan.html#comment


Hon la den. Gå in och LÄS, så himla bra skrivet.
/Hanna

Dagens planer

Planen idag är att åka till stallet, kameran åker med så det kommer definitivt upp nya bilder ikväll! 
Det har varit väldigt varmt här (för att vara vinter) och hade gärna kunnat leva med det...även om det var jäkligt slaskigt och halt. Tycker inte om att frysa haha! Igår blev det i alla fall kallare ute och så kom den "riktiga" snön. Nu när den faktiskt ligger på backen så känns det sjukt bra, nu kan man äntligen få de där fina, härliga vinterbilderna. Så ja, blir att fota mycket utomhus imorgon och ska försöka få den där vinterlands-känslan. Vi får väll se senare om jag lyckades eller inte ;)
Inte så bra jämförelsebilder...men det har varit många många varma dagar denna vinter.
/Hanna

helg, såå skönt

Typ äntligen haha, bara tre dagar skola redan less... idag har jag inte vara i stallet, var sjukt trött idag igen.. Imorgon ska jag till stallet för att rida Joeri, längter typ han är så rolig att rida, BÄSTA! Ska rida dressyr imorgon. Hoppas hoppas jag kan rida ut på söndag, undrelaget har inte varit på topp men nu kan det gå om det snöar lite till.
Men jag hoppas ni får en super bra helg!
Bilden är från Joeris första hoppning efter han hade varit halt.
Längtar verkligen superduper mycket till på onsdag då jag ska får hoppa Joeri igen ♥♥
//Marie

många bollar i luften

 
Oj tack till alla som kollat in på bloggen idag, inte för att avslöja för mycket men statistiken är grym!
 
Som jag skrev för någon dag sedan så har jag tre välförtjänta dagar stallfritt nu, så har alltså inte varit där idag. Men imorgon ska jag dit, har även väldigt mycket planerat. 1. Ska rida Kaledo 2. hjälpa till på BD - cupen 3. göra ULKEN läxorna. Undrar hur det kommer gå att rida Kaledo imorgon, det gick ju så sjukt dåligt i tisdags. Tar på mig allt som gick fel, måste skärpa mig. Kaledo är en pärla!
älskling efter uteritten på julafton♥
 
/Julia
 
 
 
 

^^

Tanken idag var att stanna hemm och chilla men mamma, pappa och min storasyster skulle till stallet och lasta hö. Så följde med dom och borstade och myste med Trolle innan min storasyster skulle rida. 

Imorgon ska jag nog mest troligt fara till stallet och bara vara där. 

Fin Giggisen <3
/Anna

hjälptyglar

Hoppar på tåget och tänkte också skriva ett litet inlägg om hur jag ser på olika hjälptyglar. Hjälptygel, man hör redan på ordet vad det är. Jag anser att man använder hjälptyglar som en hjälp på traven, men tyvärr finns det vissa människor som missbrukar just hjälptyglar.
 
Graman - Oj vart ska jag börja.. Enligt hur jag själv rider och tänker tycker jag absolut inte om gramanen. Jag har ridit med graman på Ferro för ett tag sedan, bara för att testa. Som jag skrev ovanför,nono diggar den inte. Jo visst, hästen böjer på nacken och det känns rätt så bekvämt, MEN bara för att den böjer på nacken jobbar den inte rätt. För att hästen ska jobbar rätt bör den använda ryggen och bakbenen, det vet alla. Man får inte en hållbar häst genom att trycka ihop halsen på den, bara för att du som ryttare inte "kan" eller vet hur du ska göra.
 
Ett tips, ta hjälp av en skicklig tränare/instruktör om du inte vet hur man får hästen lösgjord, istället för att slänga på gramanen och trycka ihop halsen på den. Hästarna är ju trots allt våra vänner, bästa vänner och en bästa vän förtjänar alltid det bästa ♥♥♥ eller hur??
 
Martingal - Känner inget speciellt för martingalen förutom att den är helt OK! Ställer man in den på RÄTT sätt ska den inte göra någon skada, men okunniga människor spänner den ibland alldeles för hårt och då gör den mer skada än nytta. Jag har själv endast använt martingal vid hoppning eller uteritt, på hästar som varit lite piggare och starkare. Tex, ferro honom rider jag alltid ut med martingal, utan är han stark som en oxe.. 
 
Vissa använder bara martingalen för att det är snyggt, fast jag tycker personligen att det är snyggare utan. Älskar att vara stilren! Men det är ju en smak sak. ;)
 
Inspänningstygel/snodd -  Dessa två hjälptyglar används dagligen på våra ridskolehästar, mest på de lektioner där ryttarna är lite orutinerade och för att hästarna är lite åt det svårare hållet. Det funkar bra, anser även här att om man ställer in dem på rätt sätt gör det ingen skada alls! Tycker även att inspänningstyglen är väldigt bra vid longering.
 
Chambon, Thideman och Gougetyglar -  har jag aldrig ridit med. Men kan ändå med all säkerhet säga att om de används på rätt sätt, funkar de nog jätte bra!
 
bilden är 100% lånad av Paulina, hennes super blogg hittar ni här: www.molanders.blogg.se
 
Vill även tillägga att jag tror att det egentligen inte är hjälptygeln som är problemet, utan ryttaren(VI). Används allting förståndigt är det inga problem. Eller?
 
VAD TYCKER NI?
 
/Julia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Heeeelg!

Äntligen heeeelg! Klassen fick en lite hemuppgift istället för att sluta 16.40, och matlagnings-grejen-kursen hade inte börjat ännu. Så förutom det att jag var på skolan tre timmar innan min första lektion så har det varit en ganska lugn fredag. 
Brukar alltid åka till stallet på fredagar, är härligt att inleda helgen så, men har bestämt mig för att bara åka dit om det är något speciellt då jag slutar så sent den här terminen. Har inte varit där sen i onsdags och det känns som att jag missat en livstid, är nog lite skadad efter lovet haha.
 
Jag och Mondeo förra våren.
/Hanna

Åka bort och tävla

Gjorde ett kollage med flera saker som ska packas och behövs till tävling på bortaplan. Behöver ju de kläder jag själv ska ha på mig, padden och några borstar, men det här är det jag har hemma och kunde fota.
Innan första tävlingen ska jag skapa en mapp där jag kan ha en packlista, startlistan, ryttarmeddelandet, Vernells papper mm, en mapp med viktiga papper helt enkelt. Julia glömde ju sadelgjorden hemma en gång så ska försöka undvika det haha! 
Första tävlingen här uppe i Norrbotten för ponny är i Boden första mars, en i hoppning. Får se om jag ska åka dit, tanken är ju inte att jag och Vernell ska hopptävla lokala tillsammans men kanske? I annat fall är första tävlingen för oss en hemmatävling helgen efter. I dressyr. Hade varit så himla skönt om första lokala tävlingen för mig var hemma, ingen transport och alltid någon stallis i närheten som kan hjälpa till om det uppstår något. Även om jag inte har med mig en ponny så kommer i alla fall jag vara i Boden och hjälpa andra ridskoleekipage! :)
 
/Hanna

Trolle

Idag skrittade jag ut på Trolle barbacka i snöstormen, han var busig och pigg men fin. Mamma hade gjort allt så passade på att mysa lite extra med han, bästa!

Har inte gjort så mycket mer idag så inlägget blir väldigt kort…

/Anna

Ridpass, Joeri

Red Joeri idag. Vi tränade på att kunna rida hästarna runt ridhuset utan att hålla på att lägga volter utan kunna ställa och böja hästen på rakt spår. Själva övningen känndes bra Joeri var inte såå vinglig mer stel i höger sidan, efter det skulle vi också göra nästan samma sak fats i galopp. På senaste har det kännts som om Joeri varit lite svår att galoppera i kort galopp på utan att han ska bli bekväm och bryta av till trav. Och då har ag blivit lite less för att ag inte känt som om jag kan galoppera på honom, men idag lät jag han galoppera i sin långa galopp då vi ändå skulle rida runt hela fyrkanten, inte lägga några volter. Det känndes faktiskt bra att låta han galoppera i den galoppen och våga lite på att han ändå kan vara av spänd. Det vi måste träna på lite är väl hörna då vill han gena lite. Men då måste jag ta till baka han lite och ställa igenom han i hela hörnet.. Men jag är väl helt OK nöjd med passet, men Joeri är fortfarande lite ''vinter seg'' han har inte riktigt det dära gungen i traven utan han bara lokar på, men jag ska nog ser till att han får det där gunget igen när jag rider han till helgen, väcka han lite.
//Marie
 

Liten bildbomb

/Hanna

En torsdag som denna

Åker inte till stallet idag, torsdagarna är dagen jag alltid är "ledig" från stallet. Låter som att jag vill vara ledig, men det är skönt att ha en bestämd dag i veckan man kan göra vad man vill med. 
Imorgon är det fredag om man nu på något sätt lyckats missa det (dvs. inte jag då jag typ räknat ner till helgen sen skolveckan började), och gissa vad? Jag slutar kl.16.40. På. En. Fredag. Gotta love life. Kommer ändå kännas bra med fredag, ser framemot den då en helt ny kurs startar för mig, matlagning. Kan bli intressant att se vad det bjuder på!
 
Kommer verkligen inte hålla någon röd tråd genom inlägget men jag måste visa er den här jackan jag vann under sista klubbtävlingen förra året.Gick ju asdåligt på själva tävlingen men vann klubbtävlingscupen för ridskoleryttare, en cup som håller på under hela året där man bland annat får poäng för olika placeringar osv. Liknar ett championat fast i en mycket mycket mindre skala haha. 
Tycker den är sååå fin ♥♥
/Hanna

Ridning idag

Sorry för att jag inte bloggade igår, hade sovit i 3 timmar och var sjukt trött efter första skoldagen. Men idag ska jag iallafall till stallet och rida lektion. Blir nog att rida Joeri, hoppas det iallafall. Efter jag varit istallet och ridit far jag direkt hem och bloggar sen sängen.
 
Hoppas ni har en bra dag :)
//Marie

Kopiera/bli inspirerad.

Något som jag är så galet less på är när man jobbat med en idé under en längre tid, lagt ner tid, färdigställt den och tre timmar senare finns ett arbete med samma tema och samma låt på samma sida, fast av någon annan. Menar självklart videor jag lagt upp på youtube. 
 
Bryr mig inte speciellt mycket om jag har en låt i en ridfilm och en timme senare kommer en annan ridfilm upp med samma låt. När jag däremot haft ett mer speciellt tema i filmen, och någon tar idén rakt av (det vill säga med samma låt) så blir jag less på riktigt. Jag har ingen rätt på något sätt att säga till folk att de inte får låna idéer, och personer har säkerligen gjort liknande filmer som mig innan jag ens visste att det existerade, men ta på riktigt en annan låt i alla fall! I-landsproblem, pinsamt att jag ens måste skriva det. 
Det är en sak att bli inspirerad, då kan man göra en liknande film men med en personlig twist. Att kopiera...det borde ni veta vad det är.
HAR DU KÄNT SÅ HÄR ELLER VARIT MED OM SAMMA SAK?
/Hanna

Onsdag

Första skoldagen idag, har inte så mycket att säga om den mer än att det är sjuukt kul att träffa alla klasskompisar igen efter lovet. Har haft så himla mycket i stallet varje dag så vi hade mycket prat att ta igen.

Efter skolan åkte jag ju till stallet och tog hand om Mondeo, sen på kvällen var det ridning med hoppgruppen där jag red Vernell. Vi red nyttiga övningar och även om Vernell har svårt med det där att byta galopp så var hon ändå jätteduktig! Om allt går som jag vill kommer 2014 verkligen bli ett bra år, lääängtar till allt drar igång på riktigt!

Har även haft kontakt med den stora tävlingssektionen angående loggor på min hjälm och ett schabrak som jag har, som tur är får jag rida med båda, hejja! Trodde nästan inte att JW hjälmen skulle gå igenom eftersom att man hört så mycket om att "det är nu alla måste dumpa den hjälmen" så frågade och är såå glad verkligen.
/Hanna

Min dag

Första skoldagen är avklarad, känner mig inte alls så motiverad men ska göra mitt bästa. Sista terminen i 9:an och de måste gå bra nu!!
Ajja nog om de, idag ska jag fara till stallet. Tänkte fota när Hanna har markarbete och bara chilla med världens bästa vänner!

Bäst <3
/Anna

dålig dag.

Idag är det för mig(och många andra) första skoldagen. Känner mig inte ett dugg motiverad till skolan, om jag ska vara ärligt är jag inte motiverad till något alls längre. 

Red ju lektion igår, men den vill jag helst glömma. Red Kaledo och han var fin, som vanligt! Men jag... vet inte vad det är för fel på mig just nu. Varje gång jag rider känns det jätte dåligt.. Min ridlärare  sa igår att jag inte får ha så höga krav på mig själv. Jag måste andas när jag rider och känna hästens rörelser, ridning ska vara enkelt! 

Tar några stallfriadagar, har planerat att inte fara dit igen förän på lördag. Då ska jag rida Kaledo, min prins <3

haha tack för att ni orkade läsa mitt deep inlägg, brukar vanligt vis inte känna såhär. Men alla måste väll ha dåliga dagar?! någon gång..

/julia




Att glädjas åt andras framgångar.

Något som jag har otroligt svårt för är personer som inte kan glädjas åt andras framgångar. Har som tur är inte varit med om så mycket sånt, eller märkt av det så mycket men när det händer blir det ofta tydligt… Sådana personer som finns i närheten och som stöttar mest när det går i motvind, men som försvinner och tittar bort när framgångarna tar plats. Känner ni igen någon sådan människa? Undrar bara hur det kan vara så svårt att bjuda på ett litet grattis?

Jag var ungefär elva år första gången jag tävlade en clear round och något år senare startade jag min första klubbtävling som innebar att man kunde bli placerad etta, tvåa, trea. Jag har helt ärligt aldrig ens vågat tänka tanken på att jag vill att det ska gå dåligt för de andra ekipagen så att jag själv ska/skulle få rosett. Det är självklart att man hoppas på att få vinna, tävlingar går ju ofta ut på att mäta sig mot varandra och mot sig själv. Jag har i alla fall bestämt mig för att tävlar gör man inne på banan, när det är klart är det klart och då går man vidare. Att inte kunna säga ett grattis till vinnaren eller de placerade när man möts i stallet efteråt tycker jag är så sjukt dålig stil.

Tycker att man lär känna så många nya människor i hästvärlden, är då så tråkigt när det finns dom som då infekterats av dålig-förlorare-syndromet... För att se våra vänner lyckas gör även oss starkare, tror inte ni det?

Vad är anledningen till att inte ens kunna bjuda på ett ord till någon som kämpat för sin placering? Att försöka ”ta ner de på jorden” eller? Well...vad ska jag säga, haha. Var tvungen att tänka för att komma på något över huvud taget för vet ingen anledning. 

”They wanna see you do good, but never better than them. Remember that.”


Kom ihåg att tävla gör man på banan, inte i stallet ♥

/Hanna


Första skoldagen...

Första skoldagen för i år. Ska snart börja gå mot bussen och är så galet otaggad som det går att bli... Har ju som jag skrev tidigare i alla fall gjort ett eget schema över när alla läxor osv ska göras så ska göra mitt bästa för att följa det. Tycker det är allt för enkelt att sitta hemma och lägga ut timmar på när skolarbete ska göras, tänk om det hade varit lika enkelt att bara ta tag i det, är alldeles för lat helt enkelt och hatar det! Den här terminen ska jag i alla fall inte bli besviken på mig själv, har räknat ut att det är 97 skoldagar innan sommarlovet och ska köra till 100% varje dag. 
I november var jag och Julia på ett ungdomsforum där vi bland annat fick besök av en kille som sa något i stil att "Om man ska göra något, gå in för det till hundra procent. Allt annat är bara onödig tid." och det är väll det jag ska försöka leva upp till då...haha. Har jag plugg från kl.18-19 en torsdag, då kör jag allt jag kan under den timmen och släpper det helt sen.
Efter skolan ska jag i alla fall till stallet och ha markarbete med hoppgruppen. Har ingen lust alls till det längre...
 Första gången jag hoppade Verris ♥

/Hanna

we♥it

Det finns en sida jag tycker om väldigt mycket. Det är weheartit.
Jag är sån att jag kan sitta i timmar och bläddra runt fina bilder. Får nog aldrig så mycket insiration som när jag tittar på bilder eller ser en riktigt bra video. Det går verkligen att drömma sig bort i den här appen, och det finns bilder på allt, fina bilder dessutom. Weheartit faller helt klart in under favoritapparna, är knasigt hur bilder kan göra även de gråskaligaste dagarna färgglada! 
Haha värsta deep shit inlägget men om ni på något sätt lyckats missa det här så måste ni ju bara ladda ner den ;)
/Hanna

Ridpass och dagen

Sista lovdagen idag och ska bara chilla och tagga (inte) upp för vårterminen 2014. Ikväll ska jag göra ett schema för allt, och det ska följas. Har blivit brutalt duktig på att välja mer oviktiga saker i första hand och glömt bort det viktigare, dvs är ganska duktig på sistaminutenplugg, och ångrar mig lika mycket varje gång haha flyt. 

Igår red jag i alla fall Vernell och man märker att det har varit jullov för dom också, både hon och jag var lite sega på arbete haha. Vet vad jag ska träna lite extra på under den här terminen så det känns bra inför 2014! Anmälde mig även till en dressyrklubbis i slutet av januari, kommer rida en klass och valde LA:1. Hatar det programmet för att jag tycker att det är så svårt men om vi ska rida på godkänt någon gång så måste vi rida det, för det SKA gå.



Ridpassen igår

Mitt internet ville inte samarbeta med mig igår så mitt inlägg publicerades aldrig, men ni får de nu!

Igår for jag till stallet vid 12, red Trolle i kalla ridhuset. Gud så fin han var, allt satt och alla fattningar tog han direkt. Efter galoppen blev han ganska pigg och kickade några gånger men efter lite tjorv blev han hur fin som helst. 
Jag skulle vilja att underlaget ute bli bättre så Trolle kan få fara ut och galoppera av sig lite grann, de känns som att sitta på en bomb just nu..

På ridlektionen var inte Giggan med så valde att rida Avicii, han var faktiskt väldigt fin mot vad jag trodde han skulle vara. Lucca var sjuk så Maria var tvungen att ringa veterinär osv så vi red utan ridlärare. Tycker de är lite svårt att veta vad man ska göra men är väldigt nöjd ändå!
Ni får en bild på avicii!
/Anna

Resten av veckan

Idag, tisdag ska jag först sova ut efter som det skolan börjar på imorgon sen ska jag på stan med mamma. Ska inte fara till stallet tror jag, jag har ändå inget att göra där.
Onsdag: På onsdag börjar ju skolan, suck.. Ska väl bara vara hemma efter skolan och plugga eller något.. 
Torsdag: Ridlektion, kommer förmodligen att rida Joeri. Längtar typ, han är alltid rolig att rida.
Fredag: Vet inte ännu kanske far till stllet och chillar.
Lördag - Söndag: Hyra och rida Joeri, hoppas på bra underlag ute så att vi kan fara ut en av dagarna.
Två bilder från senaste hoppträningen med Bella. Ponnyn älskar att hoppa ♥
//Marie

Årets första ridpass

Idag är det årets första ridpass! Har ju redan ridit Mondeo i år men förhoppningsvis blir det här första lektionen på Vernell. Känns alltid så speciellt att rida sin första ridlektion på ett nytt år, för det är lixom det ridpasset man kommer jämföra med  när man rider det sista passet i december. Eller det kanske bara är jag haha... Har inte bilder från första ridlektionen under 2013, men det första ridbilderna med V från det året...alltså oj. Hade inte tänkt bjuda på de bilderna nu, kan slänga in några när det är exakt ett år sedan. 
 
Dom bilderna här nedanför är för ungefär (första januari 13) ett år sen. Vet inte vad vi gör eller hur jag tänkte när jag fotade i den vinkeln men haha.
/Hanna

Bilder

Några bilder från den senaste hoppträningen då jag hoppade Viggo. Tycket dom var kanska coola, och efter som vi inte bloggade när dom fotades så har inte ni fått se dom ju så jag visar dom nu :)
Trodde typ aldrig att Viggo skulle hoppa över bara lådan, men det gjorde han utan problem.
Det är Hanna som fotat bilderna.
//Marie

Tips för att bli en bättre ryttare.

Nu ska jag dela med mig till er hur jag anser att man blir en bättre ryttare. Allt jag skriver nu är ur mitt perspektiv och mina erfarenheter.
 
1# Bestäm dig inte för att endast rida en gren, t.ex bara hoppning eller bara dressyr. Varva lite. Okej nu har jag typ värsta dubbelmoralen, jag kommer bara rida dressyr nu, endast hoppa på lektion(2ggr/termin). MEN jag har ridit och tävlat både dressyr och hoppning länge och insett att dressyr är mer min grej. Fast skulle dressyren gå åt skogen nu, då provar jag något annat. Kom ihåg, man måste prova sig fram för att hitta rätt! ;)
 
2# Om du rider på ridskola, ta chansen att rida olika hästar. Det har jag gjort, jag har bytt tävlingshästar hit och dit. Men det är inget jag ångrar. Utan det hade jag nog aldrig varit där jag är idag!
 
3# Lyssna och TA ÅT dig. Säger ridläraren/tränaren att du ska göra på ett viss sätt gör det. När jag rider är jag väldigt noga med att göra rätt, som exempel: I fredags red jag Kaledo på lektionen. Då tjatade ridläraren på att jag inte ska honom inåttställd. efter fem minuters tjorvade var det problemet helt borta! FÖR ATT, jag är vädligt noga med att göra exakt som ridläraren säger!!
 


Hoppas att ni fick lite tips nu, och detta är som sagt hur jag tycker och tänker.
Alla behöver inte tycka som mig! :)
 
/Julia
 
 
 

Knoppar

Jag knoppar typ alltid, sen jag lärde mig knoppa har jag ridit en klubbis utan.
I dressyren tycker jag att det är snyggast, allra allra snyggast med knoppar. I alla fall i manen, i pannluggen kan det vara gulligt med utsläppt, men i manen är det nästan ett måste! I hoppningen är det också snyggast med knoppar, men det gör inte lika mycket om manen är utsläppt...
På min ridklubb är vi ärliga mot varandra, vi tar knopparna på största allvar, haha men nästan. Är dom inte okej så säger vi det till varandra utan att man tar illa upp, alla har ju sin stil på knopparna men om dom verkligen inte (då är det ändå extremt) ser okej ut så säger vi det.
 
 
Om och när man vill ha knoppar är ju upp till var och en, har sett flera hästar som passar bättre i utsläppt man än i knoppar! Det här är i alla fall så som jag tänker runt knoppaaaaar, i vissa fall (typ dressyren) tycker jag att det är bättre att försöka och knoppa sitt bästa än att skita i det.
 
BRUKAR DU KNOPPA? 
Haha, läste igenom inlägget och ni får inte tro att Luleå Ridklubb är värsta knopp-freakar-gänget som granskar knoppar på tävling, och som knoppar till lektionerna. Det låter som att vi typ spyr ut negativa kommentarer ifall någon av oss har fula knoppar men det är inte riktigt sanningen ni får ta inlägget med en nypa salt haha. För att avsluta det här så finns det ridskoleryttare från oss som rider med utsläppt man på (hopp)tävling, tycker inte att det är något konstigt med det :)
 
/Hanna

imorgon

Imorgon ska jag åka till stallet efter jag vaknat. Rider årets första ridlektion imorgon, hoppas på Giggan.
Är jätte sugen på att rida henne faktiskt, känns länge sen sist.
Ska pyssla med Trolle också tänkte jag, borsta och ge han massa godis. 
 
/Anna
 
 

dagen ridpass

Idag red jag lite bus ridning på Joeri tränade inte på något speciellt, lite galoppombyten och lät han springa av sig lite. Han var ganska stark och pigg. Har inte dirket så mycket att säga om passet då jag inte gjorde på mycket. Men sen skrittade jag av barbacka och kollade när Simone hoppade utan sadel och träns.
Bild från film.
//Marie

Sommarbilder

Såg att Emilia som bloggar HÄR hade lagt ut bilder från tävlingar i somras...Det fick mig att längta såå himla mycket till sommaren så jag slänger upp några sommarbilder här nedanför jag med! 
Som sagt, saknar sommar så himla mycket. Är skönt att det än så länge inte varit en speciellt kall vinter, är januari och har än så länge endast varit en eller två riktigt kalla dagar... Jag klagar inte! 
 
Alltså varje sommar har sin story, haha deep men sant, även om den känts värdelös finns det så himla många minnen att titta tillbaka på senare. Sommar 2013 blev det många cykel(äventyr)turer till ridskolehästarnas bete någon mil ifrån där vi bor, en kväll kom vi hem mitt i natten men vi hade verkligen så roligt och minns allt som om det vore igår. 
Ni vet när man får lovet och vet att man har tio veckor framför sig? Ni vet när man är mitt i lovet och en dag är såå seg att en timme är som tre timmar? Jag tror varje år att sommarlovet är långt och kommer ta länge, har lika fel varje gång alltså haha. Well, behöver och vill ha sommarlov nu. Det som får mig att keep going strong är att varje nytt år bjuder på sitt sommarlov, haha men nästan.
 
/Hanna

Dagens ridpass på Kaledo

Idag red jag mer "dressyr" på Kaledo, i varma ridhuset. Jobbade med samma saker som igår, att rida honom på ytter tygeln. När jag väl fick ordning på ytter provade jag flytta honom lite, är nöjd över flyttningarna. I galoppen jobbade jag på volt, och vände honom med ytter skänken. Det gick JÄTTE bra!

Det var en mycket trött häst jag tog i i stallet efteråt. Puss, klapp och en dusch + ett äpple fick han efteråt.
  Bästa Kaledo!
(Bilder från igår)

/Julia 




Ridningen 2013

I början på 2013 gick jag in för att det skulle bli mitt och Vernells år, 2012 var inte så jättebra direkt... Så vi körde på och gjorde vårt race. På första tävlingen som var en hoppklubbis 0/0 vi LD för första gången, dessutom blev vi placerade som trea, det ni! Det fortsatte så, vi jobbade mycket med dressyren och under våren hoppade jag Bella några gånger men valde sen att fortsätta träna och klubbtävla på Vernell. Red fortfarande LC programen och kan hända att jag startade en LB i maj. Blev placerad i alla klasser jag ställde upp i under vårterminen, så ja, 2013 var lite av en dröm.
Under höstterminen började vi med att debutera LA:1, första gången vi ryggade var under framridningen och hade aldrig ridit förvänd galopp innan så gick ut från banan och var mycket nöjd. Ingen toppen procent men nöjd ryttare och ännu nöjdare ponny som matades med morötter. Det gick framåt i dressyren och under varje pass hittade jag en ny knapp jag inte hittat tidigare. I november var det klubbhoppning och skulle rida LD samt debutera LC...vad ska jag säga, bajs? Vernell är inte dum, hon är smart. Hon fattar att om man stannar får man gå hem och äta...men vi tog oss runt i alla fall, efter ganska mycket bråk så hoppade hon i alla fall sista hindret utan problem. Alltid något!
 
December bjöd bara på KMklubbisar, klubbmästerskap. Dressyren gick i LB och vi kom tvåa, hade sämst känsla och i LAn som jag red senare kändes det om möjligt ännu sämre, men men. Hoppningen gick om möjligt lika åt fan som den i november, haha, men nu har vi en taktik för att komma över själva tävlings-momentet som har uppstått hos Vernell. Har man bråkat lite så hoppar hon sen med öronen framåt och bjuder på själv, gäller bara att komma över den tröskeln (berget).
 
Är trots slutet på 2013 väldigt nöjd över året, har lärt mig väldigt mycket och har lärt känna Vernell bättre både på marken och i ridningen. I hoppningen går det hela tiden framåt på träning och även om det inte går lika bra på tävling har jag aldrig haft så kul på hoppningar. Eftersom att jag har varit med på så många klubbisar och gjort så många starter samt haft bra resultat så vann jag även klubbiscupen för ridskoleryttare (en cup som håller på under året som man samlar poäng till genom att tävla klubbtävlingar)! Såå kul!
 
Nu kör vi 2014 och ser vad det kan bjuda på!

/Hanna

lördag

For till stallet vid 11 idag.
Fotade Andrine med Bella och Batavia och hon fotade mig med Giggan och Trolle.
Mamma var snäll och hade gjort de mesta åt Trolle så jag behövde bara fylla 2 höpåsar. Tog in han och gav han eftermiddan innan jag for hem!
/Anna

världens bästa Kaledo

Är hemma efter en super bra dag. Först stallet, red Kaldeo i kalla ridhuset då varma var uppbokat. Det var väldigt fullt i ridhuset, men gjorde det bästa av situationen. Jag är bara arg på mig själv efter idag, Kaldeo, han går alltid som en klocka och gör det han ska. JAG måste b.la. träna på att INTE rida på innertygeln, utan på YTTER. Men det kommer, och det blev en aning bättre i slutet av passet.
 
Hanna var snäll och filmade när jag red. Ska bara ladda upp dom på datorn så får ni också se.
finaste♥♥♥
Är nyss hemkommen från Lova, där Hanna också var. Vi såg på film och pratade, mysigt♥ Nu ska jag ladda upp inför morgondagen, upp till stallet tidigt för att rida innan det blir fullt i ridhuset...
 
/Julia
 

Kort film

En kort film från dagens ridpass.
//Marie

Ridpass, Joeri

Hyr ju Joeri nu på helgerna så rider honom lördag söndag, som jag sagt. När jag kom till stallet mockade jag och rengjorde hans vatten kopp, sen tog jag in honom borstade honom nog. Sen klippte jag till lindorna så dom passade sen lindade jag på alla fyra ben. Red han med dressyr sadeln.
 
När jag skrittat och travat fram gjorde jag skänlekvikning i båda varven. Det var typ det jag tränade på idag inget annat speciellt, han var helt avslappnade lite så att jag var tvungen att stämma av han lite i bland så jag vet att han han kan ''bära upp sig själv'' lite ibland. I galoppen tänkte jag på mig själv hur jag satt, också red jag på en lite volt annars springer han typ i väg bara. Annars var det ganska kaus i ridhuset för dom hade bokat så vi kunde bara rid på halva sidan och vi var typ 5+ men det gick bra.
 
Jag är iallafall jätte nöjd med det här passet Joeri skötte sig jätte bra, imorgon ska jag inte rid lika ''hårt''. Rider nog med hoppsadeln och i väldigt låg form och låter han jobba lite själv.
Det kommer en lite film, Hanna var snäll och filma lite :) haha söt bild på mig och Maja ↑
//Marie

Lördag

Hej! Är på väg till stallet nu, tidigare var jag på bio med min lillasyster. Vi såg den tecknade Emil och Ida i Lönneberga...hade kunnat tillbringa den timmen på något roligare men syster tyckte att det var spännande i alla fall. 

Ska ta hand om Mondeo, det är samtidigt kurs som jag hade velat se lite på men får se om jag hinner :) Imorgon tänkte jag ta foton på ridklubben och i Mondeos stall, tror det kan vara kul att se hur vi "bor" haha.

/Hanna

Presentation - Ferro

Ferro, född 2007 e. Focker u. Lady(42) ue. Bernstein
 
Ferro.. eller Ferlando som jag brukar kalla honom. Han är lite speciell, lite efter bliven kan man säga. Ute i hagen är han en rymmare. Han tar varje chans han får till att rymma. En gång hade den översta bommen på grinden åkt ned, då HOPPADE han över understa bommen, som ligger på över 1m.. haha... Vid intag är han som en stridsvagn, han gasar in och plöjer allt i sin väg..
 
Ferro är en unghäst och kan inte jätte mycket, skritt, trav och galopp i princip. När han är på dåligt humör funkar ingenting, han tjurar ihop värre än ett sto.. Men när man får honom där man vill ha honom är han fin, RIKTIGT fin! Ferro kommer ni också få höra en hel del av, tar hand om honom några dagar i veckan.
 
till er som undrar, jag brukar alltid rida med skänkeln högt upp på Ferro. Han går lättare på tygeln då.. ;)
 
/Julia

Annorlunda schabrak

Hittade dessa schabrak när jag var in på horsemeup och tittade. Har aldrig sett något sånt här tidigare, kanske är helt efter, men tänkte att jag kunda visa er! Kan tänka mig att det kan vara lite roligt om man har en sadel som inte behöver en padd, så får man ändå det där fluffet med hjälp av det här schabraket. + Att jag kan tänka mig att schabraket sitter bättre under sadeln då det inte kan glida omkring som vissa modeller gör! 
Märket heter Mattes och man designar även dessa schabrak så som man själv vill för 1470:-.
 
Du hittar allroundschabraket härDressyrschabraket. Hoppschabraket.
Vet dock inte om jag hade köpt ett sånt här, designen var inte riktigt min stil och till Vernell har jag ju en padd med det där fluffet som man skapat här.
 
HADE DU KUNNAT TÄNKA DIG ETT SÅNT HÄR SCHABRAK?
/Hanna

lång dag..

Min dag började 07.00 i stallet(en tjej om jobbar i stallet vanligtvis är sjuk så hoppade in istället för henne). Jobbade tre timmar, alltså till 10. När jag slutat tog jag in Ferro(min sköthäst, kommer ett inlägg om honom) red honom i varma ridhuset. Har inga kommentarer på hur ridpasset gick, Ferro är Ferro så jag får vara nöjd över det lilla jag får ibland... Tur han är söt i alla fall..♥
 
Red även lektion idag, rider varje tisdag och varannan fredag. Red Kaledo. Det gick jättejätte bra! Vi red på volten idag, tränade lite på att ha hästarna utåt och vanligt ställda. Det var lite mjukis ridning vi red inte hela lektionen heller då hästarna också haft jullov. Kaledo blev väldigt trött och blöt i svett..  lillen..♥
 
Ska för övrigt börja hyra Kaledo från och med imorgon, så jag kommer rida honom varje helg.
 
 
/Julia
 
 
 
 

~

Hej, startade dagen med att fara och köpa tapeter till mitt rum, sen for jag till storheden med Hanna. Köpte lindor, boots och paddar som Giggan ska ha i transporten och en brun martingal på hööks. Köpte också svarta snoddar och en kam på biltema. Sen gick vi runt till lite olika affärer innan pappa hämtade oss.
/ Anna

Inköp

Åkte till Hööks idag istället, vaknade i morse och hade verkligen ingenting att göra så smsade Anna och vi bestämde att vi skulle åka ut till Storheden. Vi gick på de flesta affärer och jag fick med mig det jag tänkt, + lite till. Blev aldrig något nytt dressyrspö, ville inte lägga pengarna på det när det jag äger faktiskt funkar haha :)
Köpte en mjuk borste, pälsglans, två eltejpar (en färg till de svarta lindorna och en till de vita), extra silikonsnoddar är alltid bra att ha, nya hörlurar (har stora urbanears men vill ha ett par små att kunna ha i moppehjälmen till våren), microfiber"svamp", paraply, hänglås och en lila hööks-påse att ha saker i till tävling. Tror ni jag gillar lila eller? Finns det färger att välja mellan på saker jag vill köpa så blir det lila. Har hänt att jag köpt vissa saker bara för att de är lila haha, finfärgen
//Hanna

Rida b-ponny

Visste ni att jag red b-ponny för bara några dagar sen? Haha hur knas? Det var i alla fall hur himla roligt som helst, var länge sen jag red dressyr på Bon Bon, tre-fyra år kanske? Minns hur svårt det var då, har alltid velat testa igen nu när man kan mer.
I alla fall så är det här ridskolan äldre herre Bon Bon som lärt såå många barn att rida. Han behövde röra på sig, tror ni förstår att det inte är någon jag sätter mig på och rider ett stenseriöst dressyrpass på direkt haha. Lite skritt och trav fick han gå, tror han också tyckte att det var skönt att få arbeta lite för när vi blivit lite varm i kläderna blev han mer och mer framåt. Hade jag varit duktig på att rida under den tiden jag faktiskt kunde sitta på så små hästar hade Bon Bon varit favoriten, riktigt rolig ponny ♥ Red på mycket böjt spår för att ställa igenom ordentligt, efteråt fick han en makeover med bad och lite trim som inför tävling.  
Haha dör, hur knäppt är inte det här? Kan med all säkerhet säga att det var sista gången jag satt på b-ponny. 
/Hanna

Helg

Idag fredag, har inga speciella planer. Vet inte om jag ska fara till stallet ännu, och om jag far dit vet jag inte vad jag ska göra.
 
Imorgon ska jag iallafall dit, ska rida Joeri. Hade varit kul att rida ut i skogen men det går ju inte efter som det är svin halt ute så får jag väl ta och rida inomhus. Samma lördag, men det ska bli kul med lite dressyr..hehe.. Det behöver JAG framförallt. Har köpt en sadelgjord av Linnea som red Joeri tidigare, så nu kan jag rida i dressyr sadeln. Måste bara låna en padd av någon annan häst, har inte någon egen ännu.
 
Ska också prova mina argia lindor som jag vann i sommras på en tävling i Boden, klippa till dom så dom passar.
Två bilder på mig och Joeri igår från ridlektionen.
//Marie

Presentation - Mondeo

Mondeo som han kallas, är en ponny jag hjälper till med några dagar per vecka. Han heter egentligen Knights Tale och är en c-ponny född 1999. Som ni kanske förstår är Mondeo privatägd, men då han står på samma anläggning som ridskolan är jag en hel del med honom, därav kommer han synas en del här i bloggen och då kan det vara roligt att veta lite mer om honom :)
 
Han tävlar i både hoppning och dressyr tillsammans med sin ägare, men syns oftast mer ute på hoppbanorna. 
/Hanna

Min dag

Åkte aldrig till Hööks idag utan åkte och hade en riktigt lång dag i stallet. Borstade en hel del på Vernell, och när jag ställde mig framför henne för att prata med en annan tjej så började hon slicka mig i ansiktet. Är hon helt hollo eller? Knas. 
Har varit så dålig på att fota under hela höstterminen så nu har jag tagit tag i det, kameran kom upp i stallet idag!
1. Kantor, en av klubbens nyaste ridskoleponnysar. 2. Kaledo, han som Julia brukar ta hand om, även det en ny ridskolehäst. 3. Lotus/Lotta. 4. Marie och Joeri.
 
/Hanna

Ridpass Joeri

Första ridlektionen efter uppehållet, red Joeri. Vi red inte för våran vanliga ridlärare, men vi började med att göra en skritt ''övning'' vi skulle göra serpentinbågar i skritt på kortsidan och jag kännde redan då att Joeri var väldigt stel i höger sidan och han var väldigt trög att ställa till höger. Kännde också att han var väldigt stark och tung i handen. sen travade vi fram och han känndes helt okej fortfarande stak och tung i handen. Sen gjorde vi en annan övning i trav då vi skulle vända up på medelinjen osv. Sen skulle vi göra några galoppfattningar, har alltid tyckt att Joeri har lyssnat så bra på alla galoppfattningar, men när jag skulle fatta galopp slängtravade han bara han fattade inte galopp. Provade fatta  från skritt man han började bara trava... Men sen fick jag till någon fattning. Efter det travade jag av han, och då kändes han väl bra fortfarande tung och stark.. 
Blir så himla ledsen för att jag inte kan rida han nå bra för han är ju så fin annars.. Men jag ska ju rida han i helgen så vi får hoppas att det går mycket bättre, jag har ju faktiskt inte ridit dressyr på han på länge.
//Marie

tävlingarna 2013

Under vårterminen tävlade jag några dressyrklubbisar på Trolle som gick helt ok, tävlade hoppning på Trolle också och de blev bättre, första gången stannade han ut sig men sen har vi haft 4 fel 2 ggr pga rivningar...
 
Sen blev de bestämt att jag skulle tävla Giggan, skulle anmäla mig till en hoppklubbis men hon var upptagen :/ 
Tävlade Bella den tävlingen, hade inte hoppat henne på jätte länge så visste inte alls hur jag skulle rida men vi kom 2:a ändå, duktiga Bella!
 
Sen var de dags att fara till Boden med Giggan, min första lokala, min första borta, min första på Giggan och Giggans första borta. Hade inte så höga förväntningar den tävlingen. I både ld:n och lc;n fick vi 4 fel.. Men är jätte nöjd änså eftersom de var första med Giggan och allt såntdär.
 
Sen var de lrf tävlingarna, då var Giggan tyvärr förkyld så jag fick tävla Bella. Hon var jätte fin men tyvärr fick vi ett ner i omhoppningen. Men är nöjd!
Tävlade bara en klass för att Bella gick så mycket lektioner och de var inte meningen att jag skulle tävla henne från början.
 
Nästa tävling var en klubbis, tävlade Giggan i 70. Vi fick ett ner i grunden.. Är ganska nöjd ändå för hon hoppade jätte fint och vi fick vänta läänge inne på banan så hon var inte riktigt igång..
 
Kuriren närmade sig, dressyren gick inte alls nå bra.. I hoppningen i ld:n så fick vi ett ner även där.. 
I lc:n hoppade hon hela grunden jätte fint och var framme jättte bra, i omhoppningen kunde jag inte banan så bra så jag svängde och letade efter siffrorna men de gick bra och vi 0/0 den. De blev en sjätte plats!
 
Senaste och sista tävlingen för 2013 var klubbmästerskapet, tävla km klassen som var 70 cm. Giggan var jätte fin och jobbade på jätte bra. Den klassen vann vi och blev även KM mästare!! 
Året hade inte kunnat sluta bättre, är såå glad att jag får tävla världens finaste ponny ♥
 
/Anna
 

Under tiden

Under tiden då vi inte bloggat har det ju hänt ganska mycket.
 
Jag har tävlat två lokala tävlingar med 6 starter, luleåryttarförening och luleåridklubb kuriren spelen.
luleåryttarförening tävlingen tävlade jag Joeri två starter, två dag 1 & en start dag 2. Alla starter gick jätte bra den helgen kom två i båda klasserna dag 1, dag 2 var han inte helt igång och peta första...
Efter den tävlingen har jag inte hoppat Joeri någonting, jag har hoppat Bella nästa hela tiden.
 
Tävlade även henne sista tävlingen som var kuriren spelen i båden dressyr & hoppning. Dressyren vill jag inte prata om, dressyr är varken min eller Bellas starka sida. Men i hoppningen gick det bättre hoppade en LD+5 och en LC. Första klassen vann vi, väldigt nöjd över våran runda tog korta men schyssta vägar. Andra klassen rev hon andra hindret men hon hoppade så bra på dom andra hindrena så vart ändå super nöjd med den rundan.
Film från båda tävlingarna.
//Marie

Mål och önskningar 2014

Året 2013 så gick jag in med att jag ville fortsätta rida LC programmen över godkänt, starta någon LB ifall jag kände för det men i övrigt köra på som vanligt. Vågade inte stoppa upp mål för att jag var rädd att jag inte skulle klara dom. 
 
Inför 2014 har jag ett enda mål som jag verkligen, verkligen vill klara. Det är att rida över 60% i LA:1. Jag vet att det kommer vara svårt att sätta den, men jag tror på att vi kan fixa det. Ska ta alla möjligheter jag får till att rida igenom programmet, kommer fokusera på lektionerna för att få saker att falla på plats. Idag är vi inte i närheten men jag tror verkligen på att vi kan klara det, och det är mitt största mål.
Förutom det har jag även önskningar om att jag och Vernell kommer kunna hoppa en bana på tävling utan att hon stannar, det gick som på räls förut om man jämför med nu... 
Jag måste bli mer fokuserad på tävling och kaaaanske länga lädrena något hål? Stackars Vernell måste ha blivit helt tossig i huvudet, trodde att vi sadlat om till monté helt plötsligt!

VAD ÄR ERAT STÖRSTA MÅL I ÅR?

/Hanna

Tiden går FÖR fort

Idag har jag inget bestämt, hade behövt ta mig ut till Hööks för att införskaffa mig ett helt dressyrspö, vet inte om det är så snyggt att komma på tävling med det jag har nu...behöver också pälsglans. Ikväll kommer jag i alla fall befinna mig i stallet, de första ridlektionerna för 2014 drar igång och ska titta på Maries som slutar kl. 20.

Känns som att lovet knappt börjat, och snart är det slut...vill göra massa saker samtidigt, så många idéer så lite tid. Det här året ska jag fota, ska fota mycket. Igår tittade jag igenom sommarbilderna från förra året och det är så galet roligt. Händelser som jag inte mindes först kommer man ihåg så fort man ser bilderna. Alltså tiden går för fort, innan jag ens hinner blinka kommer vi ha bytt år flera gånger om. 
Jag och Vernell i somras...som var typ nyss?
/Hanna

Presentation - Kaledo

Kaledo
2007
imp. Lettland
E. Kalandas U. Dagora
 
Kaledo kom till ridskolan 12 december 2013. Var med kvällen då han anlände till ridskolan. Haha jag kommer igår hur rädd han såg ut, helt skräckslagen. Men mycket försiktig och gjorde inget större väsen av sig. Kaledo är en väldigt vänlig häst, nästa lite för snäll(om man får säga så). Han har ett VÄLDIGT stort hjärta och lär man känna honom på marken får man med honom överallt, det slår jag vad om! Hans favoritgodis är äpplen och morötter, och han kan ett tricks än så länge. Det är puss, han är väldigt lättlärd så det kommer blir fler. :)
 
Fick höra att Kaldeo var jättefin att rida, bra gångarter och mjuk i munnen. Första gången jag red honom hade jag rätt så höga förväntningar och han levde upp till alla! känslan var magisk. Tror att dommarna kommer gilla honom, han är snygg, har mycket fina gångarter(+ för skritten) och är allmänt trevlig.
 
Mer än så kan jag inte säga om Kaledo, känner honom inte så bra ännu. Men 2014 kommer till största del spenderas tillsammans med honom, och såklart delar jag med mig av det till er också!
 
/Julia

Onsdag

Har varit fullt upp idag, fixade allt åt Mondeo när jag kom till stallet och efter det tittade jag på lite markarbete, red själv, prövade linda och tog till sist hand om Vernell. Som Anna skrivit längre ner fotade hon idag när jag red, gick inte speciellt bra att rida men är alltid roligt att ha bilder. Jag har aldrig blivit fotad på Mondeo förut så är roligt att få se vad man kan tänka på till nästa gång!
 
Som sagt, när jag hade ridit och gjort klart allting hos Mondeo gick jag över till ridklubben för att pröva mina vita lindor på Vernell. De följde med när jag köpte Glengordon schabraket så testade och klippte till lindorna nu, är så jobbigt om jag skulle komma på det på tävlingsdagen haha. Imorgon ska jag även köpa ett par damasker av en annan tjej i stallet, tror inte man orkar linda varje gång och det kan vara tjorvigt med lindor om man måste snabba på :)
Lindorna och Julias glittriga naglar 

/Hanna

^^

Hej! For ut och red i skritt och trav runt P:et, underlaget var inte precis de bästa så nöjde mig efter de. 
Trolle var iallafall pigg och glad,
tror han behövde springa av sig litegrann!
Skrittade sen av stallvägen innan jag gick in och tog av sakerna.    
Fotade när Hanna red Mondeo innan jag åkte hem!
/Anna

Nu kör vi!

Tanken att vi startat igång bloggen igen är härlig. Det är så mysigt att driva en blogg tillsammans med andra. Hoppas att ni läsare "gamla" läsare tittar in här och ser hur mycket som faktiskt hänt sedan vi splittrades. För att det har hänt mycket, helt sjukt att så pass mycket kan hända på ett år..

Nog om det. Är nu hemma efter några timmar i stallet. Borstade och pysslade på med Kaledo, tog mig även tid till att tvätta hans vita ben med schampoo. Jag måste ju såklart ta hand om honom som den prins han är! Att vara i stallet på lov är nog det bästa, tycker jag iallafall.

Imorgon åker jag ut till Hööks med några andra från stallet, b.la. Hanna. Något jag SKA köpa är vita tävlings damasker och nya sporremmar + sporrskydd. Det kommer säker dimpa ner något annat i påsen också..

/Julia


Presentation - Vernell

Vernell, Vernellis, Verre, Verrut, Verran, Verris, Snemule. Ja, kärt barn har många namn som man brukar säga.
Vernell är ett maxat c-ponnysto född 1998 och Tysk ridponny. 
Första gången jag såg henne var på en bild på hemsidan när jag skulle börja rida på den nya ridklubben, och då bestämde jag mig för att det var Vernell jag tyckte om. Väl där blev det inte riktigt så men något år senare red jag henne...efter ridpasset var hon ännu mindre poppis än hon var innan och att få henne på lektionerna var det sista jag ville. Efter ytterligare något år var det ändå henne jag satt på och hoppade min första 60cm bana och efter det fortsatte det. År 2011 blev vårt första år tillsammans och sen dess håller vi två ihop. Det känns bäst så.
 
Tillsammans har vi tävlat många klubbisar och det är på den här busiga ponnyn jag lärt mig det allra mesta, inte minst hålla mig kvar när det ibland blir riktigt roligt under ett hoppass. Vi rider dressyr och hopptränar tillsammans, men det är dressyren vi satsar lite extra på eftersom att det är där det går som bäst på tävling.
Tanken är att vi 2014 ska komma ut på lokala dressyrbanor och ha roligt. Något som jag ser framemot väldigt mycket tillsammans med min bästa vän!
 
Jag ser Vernell som min kompis och tillbringar mycket tid med henne utanför själva ridpassen så ni kommer nog lära känna henne utan och innan genom att läsa bloggen...eller nästan ;)

/Hanna

Onsdag

Planerna idag är att fara till stallet och fixa Trolle. 
Är inte säker på vars jag ska rida, men tror jag ska fara ut i skogen då han var så himla pigg igår. 
Bloggar mer efter stallet, ha det bra!

/Anna


Mål 2014?

Suttit och tänkt på mål till 2014. Eftersom det är hoppning jag satsar på så är de det jag vill sätta upp mål över, om Joeri varit min egna ponny hade det varit så mycket lättare. Då får jag rida ponnyn varje dag och tävla så högt och lång vi skulle komma men eftersom Joeri inte är min utan ridskolans så får vi ju tävla upp till LC och det har vi gjort, 0/0 och kommit placerad. Ganska svårt att sätta mål då, så mina mål får komma lite eftersom tävlingarna kommer hur det känns just då. Men framför allt så ska vi ju har roligt!
Bilden är från en dressyrträning på Joeri.
//Marie

Första januari

Fick ett bra avslut på 2013 samt en lika bra start på 2014, jag var tillsammans med Julia och två andra tjejer från stallet. Kom hem strax efter att alla raketer var smällda, måste vila upp mig inför det nya året och januari som jag inviger i stallet precis som föregående år! Har ingen plan för idag mer än att den kommer tillbringas i stallet tillsammans med stallisar och hästarna, Vernell lär behöva en och annan borstning eftersom att jag inte var där igår... Allt ska även fixas åt Mondeo.
Min skötponny Mondeo
 
Är så taggad på att få veta vad 2014 har att komma med. Vi har bytt datum, datum byter vi varje dag men ändå känns det som att ett nytt år kommer med en helt ny start. Well, 2014, nu kör vi för är mer redo än någonsin.

Har för övrigt ett helt lager med inlägg i utkast som väntar på att få publiceras. Har så många idéer att jag suttit i dagar för att få skriva av mig i några tankar, haha. Hade jag inte tänkt längre än till nässpetsen hade ni fått se alla på en gång, men tror att det kan vara bra att ha ett bibliotek att vända sig till om det blir bloggtorka :)
 
/Hanna

MÅL 2014

Äntligen är det 2014, början av ett nytt år medför att sätta nya mål. 2014 kommer bli ett bra år, ännu bättre än 2013 (inte för att det var dåligt). Vill inte sätta upp några nyårslöften som att bli fit, sluta äta godis eller sköta skolan bättre. Det kommer ändå inte hållas..(hehe) Väljer att ta allt som det kommer!
 

Hade tänkt sätta upp tre mål för mig och Kaledo.
♥ LÄRA KÄNNA VARANDRA!
♥ Rida en LB:2 på godkänt.
♥ HA KUL!
 
Hoppas ni fick ett bra avslut på 2013 och en bra början på 2014. Puss
 
/Julia